Overslaan en naar de inhoud gaan
Logo EVdB.

Nederlandse binnenvaartschipper dient klacht in tegen verdwijnen ligplaatsen Mainz

In de haven Mainz moeten de ligplaatsen aan de noordelijke havendam wijken voor stadsontwikkeling. Op zich geen probleem, staat in een persbericht van de Europese Vereniging van Binnenschippers (EVdB), wanneer er tegelijkertijd nieuwe ligplaatsen beschikbaar komen. Dat is in Mainz niet het geval.

Vanwege honderden burgerprotesten tegen de nieuwe ligplaatsen aan de zuidelijke havendam kan het jaren duren voordat vervangende ligplaatsen komen. Voor schipper Otto Klinkenberg, binnenvaartondernemer en lid van de EVdB, is dit een schande. Hij heeft tegen het havenbedrijf een klacht ingediend vanwege “het opwerpen van hindernissen tegen de beroepsvaart”.  

Het havenbedrijf Zollhafen Mainz wil de ligplaatsen binnenkort verwijderen. Koninklijke BLN-Schuttevaer steunt Klinkenberg in zijn protest. Voorzitter Erik Schultz zei: “De uitspraak van deze rechtszaak zal leidend zijn voor verdere klachten en gevolgen hebben voor de hele Europese binnenvaart".

Binnenkort vindt er in Mainz een informatieavond over de nieuwe ligplaatsen aan de zuidelijke havendam plaats. Het is bestemd voor de bewoners. Ook het verkeersministerie, de stad en allerlei burgerinitiatieven zijn uitgenodigd. Binnenschippers hebben tot nu toe nog geen uitnodiging ontvangen. Ook dat irriteert de EVdB.

De EVdB benadrukt het belang van de binnenvaart voor het milieu. Zonder ligplaatsen in grotere havens is het onmogelijk om de voorgeschreven rusttijden aan te houden en de noodzakelijke bezoeken aan de wal (voor boodschappen, kinderen ophalen, artsbezoek en dergelijke) uit te voeren. “We zijn werkende mensen, geen waternomaden”, stelt de EVdB. Ze noemt de Rijn de belangrijkste rivier ter wereld, een rivier die al sinds de oudheden een handelsweg is. Tussen Bingen en Mannheim biedt alleen Mainz ligplaatsen om een pauze in te lassen. Met grote bezorgdheid ziet de binnenvaartsector steeds meer ligplaatsen langs de Rijn verdwijnen.

leaderboard