Overslaan en naar de inhoud gaan
bdb
De Duitse binnenvaart en binnenhavens willen actief meewerken aan klimaatmaatregelen. Foto Bayernhafen Regensburg

Duitse binnenvaart en binnenhavens vragen om topprioriteit voor herstel van vaarwegen

Terwijl SPD, de Groenen en FDP in Berlijn werken aan een regeerakkoord, hebben de directies van de binnenvaart- en binnenhavenbrancheverenigingen bij elkaar gezeten voor een gedachtewisseling over het vervoersbeleid.

De binnenvaart (BDB) en de binnenhavens (BÖB) vragen van de toekomstige federale overheid een aanzienlijk sterkere inzet op vijf kerngebieden: uitbreiding en onderhoud van de vaarweginfrastructuur, het versterken van de binnenhavens als trimodale logistieke knooppunten, het verbeteren van de concurrentievoorwaarden voor de binnenvaart, het ondersteunen van het koolstofvrij maken van de vloot en het digitaliseren van scheepvaart, binnenhavens en de vaarwegen.

BDB-voorzitter Martin Staats: “De binnenvaart is een klimaatvriendelijke vervoerswijze die een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behalen van de Europese en nationale klimaatdoelstellingen. Het goederenvervoer over water zal naar verwachting in 2050 met 50 procent toenemen. Om dit doel te bereiken, moet de federale overheid het herstel en de uitbreiding van de waterwegen tot een van haar topprioriteiten maken. Dit vereist voldoende financiële en personele middelen alsmede betrouwbare kwaliteitsborging.”

leaderboard