Overslaan en naar de inhoud gaan
mvs Wantij.
Mvs Wantij heeft twee gemariniseerde motoren op basis van de industriële Paccar/DAF Euro VI motor.

Duits verkeersministerie ondersteunt Euro VI en NRE motoren voor binnenschepen

Na Nederland steunt nu ook het Duitse verkeersministerie het gebruik van Euro VI en NRE motoren voor de binnenschepen, als overgangsregeling. Zo hebben scheepsbouwers in ieder geval dieselmotoren met een capaciteit tot 300 kW ter beschikking.

 

JUDITH STALPERS

 

Volgens de Vereniging Europese Binnenvaart en Waterwegen (VBW) en de Duitse Vereniging voor Scheepsbouw en Marinetechnologie (VSM) wil het Duitse verkeersministerie een nationale overgangsregeling mogelijk maken die het gebruik van gemariniseerde (aangepaste) Euro VI vrachtwagenmotoren en NRE industriemotoren toelaat. In Nederland zijn al meerdere schepen uitgerust met dergelijke motoren tot 300 kW. Zij voldoen aan de strengere milieu-eisen van de Europese Unie die vanaf 1 januari 2019 van kracht worden. Het TNO begeleidt de ontwikkelingen in Nederland en test de motoren op emissies en veiligheid. In Duitsland zou TÜV-Süd dat kunnen doen. Certificatie van dergelijke motoren voor de binnenvaart is tot nu toe niet mogelijk. Daardoor bevinden de gebruikers zich nu in een grijs gebied.

 

Omdat producenten van scheepsmotoren nog geen motoren volgens de nieuwe standaards ontwikkeld hebben, laat staan door het dure certificatieproces hebben geleid, zouden er voorlopig geen scheepsmotoren beschikbaar zijn voor vervanging of voor nieuwbouwschepen. Dit euvel is nu ook voor Duitse scheepsbouwers en scheepseigenaren theoretisch van de baan.

Vorige week nog riep de Duitse Bond voor de Binnenvaart (BDB) het ministerie op om de Euro VI en NRE motoren niet voor de binnenvaart toe te laten. In de Duitse binnenvaartwereld werd deze houding niet overal begrepen. Puur technisch is het een mogelijk alternatief. De vraag is alleen of de motoren net als huidige scheepsmotoren lang mee gaan, dat wil zeggen hoge draaiuren halen. De ervaring moet dat uitwijzen.

 

 

leaderboard