Overslaan en naar de inhoud gaan
Grensoverschrijdende samenwerking GDWS en Rijkswaterstaat.
Hans-Heinrich Witte en Erica Slump bij de ondertekening in Duisburg.
Grensoverschrijdende samenwerking GDWS en Rijkswaterstaat

Duits-Nederlandse versnelling in waterbouwprojecten

De president van de Duitse waterwegbeheerder GDWS, Hans-Heinrich Witte, en de hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Erica Slump, hebben 22 juli in Duisburg een samenwerkingsconvenant ondertekend. Het doel van het convenant is het bevorderen en versnellen van dringend noodzakelijke verkeersinfrastructuurprojecten op de Duitse en Nederlandse waterwegen door gebruik te maken van elkaars ervaring en specialistische kennis.

Tegen de achtergrond van de demografische verandering van de bevolking en het daardoor ontstaan van een tekort aan ingenieurs willen beide landen bij het realiseren van nieuwbouw- en onderhoudsprojecten langdurig samenwerken.

Witte: "We willen de uitvoering van de komende waterbouwkundige projecten in Duitsland en Nederland versnellen. Daarom brengen we onze knowhow samen. Rijkswaterstaat heeft jarenlange ervaring met nieuwe contractvormen zoals Design en Build en wij hebben uitgebreide kennis van gestandaardiseerde bouwmethoden. We willen zo van elkaar profiteren”.

De Generaldirektion Wasserstraßen und Schifffahrt (GDWS) is van plan om proefprojecten te starten met voor GDWS nieuwe contractvormen. Rijkswaterstaat zal een ondersteuningsteam beschikbaar stellen om de Duitse waterwegbeheerder te helpen bij het opzetten hiervan. In ruil daarvoor levert de GDWS experts die Rijkswaterstaat adviseren met technische kennis en standaardprocedures. Daarnaast hebben GDWS en Rijkswaterstaat een stuurgroep ingesteld en een uitwisselingsprogramma opgezet.

Slump: "Als goede buren werken we al succesvol samen in de grensregio's. Omdat waterwegen en scheepvaart niet gebonden zijn aan nationale grenzen. Met deze samenwerkingsovereenkomst gaan we nu een stap verder. De GDWS heeft uitgebreide kennis op het gebied van technologie en standaardisatie en Rijkswaterstaat heeft uitgebreide ervaring met andere contractvormen. Rijkswaterstaat zal de GDWS helpen bij het ontwikkelen van deze contracten. Dit is een goed voorbeeld van ‘goed noaberschap’. Samen zijn we zo beter voorbereid op toekomstige uitdagingen”.

De Generaldirektion Wasserstraßen und Schifffahrt en Rijkswaterstaat zijn van plan de vandaag overeengekomen samenwerking verder uit te werken en langdurig samen te werken. Het gemeenschappelijke doel is om de gebruik van de Duitse en Nederlandse binnenwateren te versterken en mogelijke beperkingen van de scheepvaart te voorkomen.

 

leaderboard