Overslaan en naar de inhoud gaan
Duisport

Duisburg wil havenlogistiek verbeteren met 5G-netwerk en internet of things

Het havenbedrijf duisport heeft samen met de stad Duisburg en de Universiteit Duisburg-Essen bij de deelstaatregering van Noordrijn Westfalen (NRW) subsidie aangevraagd voor innovatieproject 5G.Logport Duisburg. Met het geld – het exacte bedrag wordt niet genoemd - willen de onderzoekers een testzone in de haven Duisburg inrichten waar op basis van 5G mobiele communicatie-infrastructuur efficiënte en geautomatiseerde transport- en logistiekdiensten worden ontwikkeld.

JUDITH STALPERS

De lead in het zogenoemde 5G.Logport Duisburg project ligt bij het start-up incubatiecentrum startport, onderdeel van de duisport-groep. In samenwerking met klanten en partners van de haven willen de onderzoekers en jonge ondernemers digitale logistiekmethoden ontwikkelen die in de praktijk ook toepassing moeten vinden. Peter Trapp, directeur van startport, denkt dat zijn project goede kansen maakt voor subsidie, want het is in de regio NRW het eerste in zijn soort.

Realtime volgen en bijsture

De snelle 5G-communicatietechnologie maakt het mogelijk mobiele en stationaire objecten met elkaar te laten communiceren in netwerken en op afstand in te grijpen als dat nodig is. Dergelijke communicatienetwerken worden aangeduid als het internet of things. Wanneer uitgerust met sensoren, camera's, 5G-modulen en andere elektronische hulpmiddelen én met name dataverwerkings- en zelf-lerende software, wordt het mogelijk verkeersstromen en de hele logistieke keten in real time, dat wil zeggen direct terwijl het plaatsvindt, te volgen en bij te sturen. Dergelijke netwerken maken de integratie van bezorgrobots en drones in de grotere processen aan terminals en in logistiekcentra mogelijk, bijvoorbeeld. De kans op ongelukken is kleiner en storingen zijn snel op te sporen en vaak op afstand op te heffen. “De 5G-standaard is de belangrijkste ontwikkeling van dit decennium,” zegt Erich Staake, ceo van duisport. “We willen samen met klanten dit platform opbouwen. Door in een vroeg stadium deel te nemen, kunnen de partners met de ontwikkeling meeleren en meegroeien. Het biedt hen op termijn marktvoordeel.” De 5G-testzone moet toegankelijk worden voor alle bedrijven die in de haven actief en graag innovatief erbij willen zijn. “Iedereen moet ervan kunnen meeprofiteren”, zo zegt Staake.

Het project wordt vanuit de faculteit elektrotechniek van de universiteit Duisburg-Essen begeleid. Het start-up incubatiecentrum heeft de coördinatie in handen rond het selecteren van deelnemende bedrijven en start-ups aan de pilots en het coachen van het project.

Werkgelegenheid

De stad Duisburg steunt de aanvraag, omdat een moderne en digitale haveneconomie de standplaats Duisburg ook voor andere bedrijven aantrekkelijk zal maken. Meer bedrijfsvestigingen betekent meer werkgelegenheid voor een regio die het in dit opzicht moeilijk heeft vanwege de wegval van de mijnbouw en een krimpende staalindustrie. 

leaderboard