Overslaan en naar de inhoud gaan
Containerschip in haven Rotterdam
Een containerschip in de haven. Archieffoto

Douane in Antwerpen zou elke container wel willen screenen

De douane in Antwerpen streeft op termijn naar 100 procent screening van inkomende containers terwijl dat nu nog 1 procent is. De Antwerpse haven is berucht als de toegangspoort naar Europa voor onder meer cocaïne uit Zuid-Amerika en vooral uit Bolivia en Brazilië. In 2015 werd in de Antwerpse haven nog 14 ton cocaïne in beslaggenomen, in 2018 was dat al 50 ton en dit jaar is die hoeveelheid al bijna 42 ton.

Jan Schils

Volgens douanetopman Kristian Vanderwaeren neemt de productie van deze drug in Zuid-Amerika fors toe door de stijgende vaag in Europa. Nu worden 35.000 min of meer verdachte containers (ofwel 1 procent van het totaal) onderzocht. Meer screenen is mogelijk door op de kranen, die containers uit een schip lossen, gesofisticeerde ‘snuffelapparatuur’ te monteren die binnen enkele minuten een staal nemen van de lucht in een container. Met behulp van artificiële intelligentie kunnen vervolgens cocaïne en/of andere drugs snel worden opgespoord, zo blijkt uit universitair onderzoek.

Groot probleem is echter of, hoe en door wie een 100 procent screening moet worden betaald. In dat verband wordt gedacht aan Brazilië, waar de overheid en het particuliere bedrijfsleven al samen het screenen van containers bekostigen.

leaderboard