Overslaan en naar de inhoud gaan
bagger

Doop eerste LNG aangedreven sleephopperzuiger

 

Op vrijdagmiddag 11 januari doopt Jolies van der Kamp in Rotterdam de eerste LNG aangedreven sleephopperzuiger van Nederland.

Het door de Friese werf Barkmeijer in Delfzijl en Harlingen gebouwde baggerschip Ecodelta houdt de Rotterdamse havenbekkens op diepte en vervangt daar de 60 jaar oude Rijndelta. Beide schepen zijn van de Zwolse bagger- en aannemingsmaatschappij Van der Kamp.

In de Rotterdamse haven gaat het jaarlijks om ruim 5 miljoen kuub baggerspecie. Het werk wordt tot nog toe uitgevoerd door onder meer de schepen Hein en Rijndelta, respectievelijk 36 en 30 jaar oud. De Rijndelta verzorgt het grootste aandeel van het onderhoudscontract, terwijl de Hein bijspringt bij opschaling als gevolg van extra aanslibbing.

Het Havenbedrijf promoot met het schip LNG als brandstof voor de scheepvaart en streeft er naar om van de Rotterdamse haven een belangrijke Europese LNG-hub te maken. Binnenschepen, coasters en veerboten verlagen met LNG de uitstoot van koolstofdioxide (CO₂) tot 20 procent en die van stikstofoxide (NOx) tot 85 procent. Zwavel- en fijnstofemissies worden tot praktisch nul teruggebracht.

 

leaderboard