Overslaan en naar de inhoud gaan
Admiraliteitsdagen. Foto Marit Anker.
Marit Anker

Dokkum vier dagen lang omgetoverd tot avonturenstad

In het tweede weekend van september wordt Dokkum omgetoverd tot een grote avonturenstad. Dan vindt hét maritieme en muzikale festival van het Noorden plaats.

Het gratis toegankelijke festival voor jong en oud trekt jaarlijks tienduizenden mensen naar Dokkum. Vooral de concerten bij het beroemde keerpunt van de Elfstedentocht zijn populair. Maar er is meer te doen. Veel meer.

Spektakel

Vier dagen lang is de hele stad verdeeld in verschillende zones. Zo zijn er bij de Helling diverse spectaculaire activiteiten te doen met snelle boten, jetski-stuntshows en demonstraties van de brandweer, politie en marine. Ook is hier een kermis met onder andere grote bungee-trampolines. Wie liever in rustiger vaarwater verkeert, kan terecht bij het Oosterbolwerk/Harddraversgracht. Hier zijn kanoërs, suppers en kinderen in waterballen in actie. Een mooi gezicht vanaf de brug. Op zondag zijn hier grachtzwemmers te zien die meedoen aan de Nautische mijl van Dokkum. Het is ook mogelijk om de stad zelf vanaf het water te bekijken, door een rondvaart te maken met bijvoorbeeld de trekschuit of de Dokkumer Praam.

Foodfestival en Speciaalbierproeverij

Tijdens de Admiraliteitsdagen is er volop ‘food’ verkrijgbaar in de stad. Op de Markt zijn rondom de circustent diverse foodstrucks te vinden waar mensen voor een ‘culinair hoogstandje’ terechtkunnen. Ook langs de Diepswal zijn zo’n tien eetkramen langs het water verspreid waar mensen bijzondere hapjes kunnen proeven uit alle windstreken. In de Grote Kerk vindt zaterdag 9 september een Speciaalbierproeverij plaats waarvoor bierbrouwers uit het Noorden worden uitgenodigd om hun speciale bier te laten proeven aan liefhebbers. Uiteraard is de Brouwerij Bonifatius 754 van de partij om het Dokkumer Bonifatiusbier te promoten.

Straattheater

De Diepswal wordt omgetoverd naar de tijd dat de eerste Friese Admiraliteit in Dokkum gevestigd was (rond 1600). De Admiraliteit zorgde in oorlogstijd voor de beveiliging van de scheepvaart en de kustbescherming van Friesland en Groningen. Tientallen acteurs spelen zaterdag 9 september bij het Admiraliteitshuis - maar ook in de rest van het centrum - scènes die gebaseerd zijn op verhalen over de historie van Dokkum en de Admiraliteit. Speciaal voor deze gelegenheid wordt een ouderwetste taveerne nagebouwd die het decor vormt. Ook worden in dit gedeelte van de stad oude ambachten uitgevoerd, zoals touwvlechten en palingroken.

Muziek op het water

Zowel op vrijdag- als zaterdagavond barst bij het hoofdpodium het feest los met wederom artiesten van formaat. De historische binnenstad is het decor van deze unieke concerten met artiesten die optreden op een podium op het water tussen tientallen authentieke schepen. Dit jaar zijn in elk geval Miss Montreal en Sharon Doorson te bewonderen. Op de Markt is een tweede podium te vinden waar zowel lokaal talent als grotere bands optreden. Hier heerst het echte festivalgevoel met het alternatieve geluid, loungebankjes en sfeervolle verlichting.

Bijzondere schepen

Wat zouden de Admiraliteitsdagen zijn zonder schepen? Zo’n zestig authentieke schepen worden door een jury geselecteerd om tijdens dit maritieme festival in de historische binnenstad van Dokkum te liggen. De meeste schippers nodigen belangstellenden graag uit aan boord en laten hun schip vol trots zien. Grote viskotters, tjalken, skûtsjes en sleepboten vormen een prachtig schouwspel en doen de oude zeehaven van Dokkum herleven. Dit jaar zullen ook het Friese Statenjacht, de beide Dokkumer skûtsjes en de voormalige reddingboot Gebroeders Luden aanwezig zijn. Deze schepen vormen eveneens het unieke decor tijdens de muziekconcerten vanaf het water.

 

leaderboard