Overslaan en naar de inhoud gaan
Empelse Waard Rijkswaterstaat Dode bomen

Dode bomen terug in water langs Brabantse Maas

Rijkswaterstaat heeft vier dode bomen terug in de rivier gelegd in de Empelse Waard bij Den Bosch om zo het onderwaterleven een zetje te geven. De bomen zijn aan betonnen vastgelegd om wegdrijven te voorkomen.

In de eerste week van september zijn al 21 essen in de Keentse uiterwaard, bij Ravenstein, onder water verankerd. De bomen liggen in de oude Maasarm en oevergeul parallel aan de Maas.

Voor de scheepvaartveiligheid en doorstroming bij hoogwater verdween dood hout in het verleden nagenoeg geheel uit de rivieren, maar Rijkswaterstaat wil het ecologisch herstel van de Maas stimuleren, in samenwerking met Natuurmonumenten. Dit alles wel goed vastgelegd en alleen op plekken waar dat veilig kan. Zoals in de geulen die langs de Maas in de uiterwaarden worden aangelegd om riviergebonden planten en dieren weer een goed leefgebied te bieden.

Riverhout hoort thuis in de rivier, het werkt als een soort rif waar al snel allerlei leven kan groeien. Op de ruwe schors van de stam vestigen zich allerlei ongewervelde waterbeestjes, zoals larven van muggen, haften en libellen. Vissen komen daarop af op zoek naar voedsel en ze kunnen schuilen tussen de wieren en mossen aan de takken. Bij de kluit slaat zand en ander sediment neer en ontstaan precies de plekjes die vissen nodig hebben om te paaien. De takken die boven water uitsteken zijn handige uitkijkposten voor visetende vogels.

@FOTO:

Het terugplaatsen van de dode essen in de Empelse Waard bij Den Bosch. Foto Rijkswaterstaat

leaderboard