Overslaan en naar de inhoud gaan
Portaal Vlaanderen

Digitaal rondkijken bij nieuwe sluis Terneuzen 

Normaal gesproken, in niet-coronatijd, kunnen liefhebbers altijd een kijkje komen nemen in het Portaal van Vlaanderen, het expositiecentrum van onder andere North Sea Port, maar nu kan dat niet live. Het bezoekerscentrum heeft daar een oplossing voor: het kan nu digitaal.  Op die manier kan er toch kennisgemaakt worden met projecten als de nieuwe sluis in Terneuzen. 

Jaarlijks bewegen 65.000 zeeschepen en binnenvaartschepen via de drie sluizen in Terneuzen tussen het Zeekanaal naar Gent en de Westerschelde. North Sea Port kan niet zonder. Maar hoe werkt een sluis? Hoe lang bestaat het Zeekanaal Gent-Terneuzen al? Wanneer zijn de drie sluizen in het complex precies gebouwd? Hoe zal de nieuwe, grotere sluis er in 2023 uit zien en waarom is die zo hard nodig? Hoe verloopt de aanleg? De antwoorden op deze en nog veel meer vragen zijn nu via de website van het Portaal op eigen tempo te ontdekken. Een virtuele tour maakt het mogelijk alle uithoeken van het Portaal en de wereld van havens, sluizen en scheepvaart stap voor stap te verkennen.

Het project Nieuwe Sluis Terneuzen is nu nog een gigantische werf en een indrukwekkende bouwput, maar in 2023 is het zo ver: dan krijgt de hele kanaalzone een nieuwe voordeur, op maat van grotere schepen. Voor North Sea Port en zijn vele havenbedrijven biedt dat nieuwe groeikansen. Het zal zich vertalen in meer bedrijvigheid en meer jobs.

Het Portaal van Vlaanderen is op eigen houtje online binnen te wandelen, waarbij er van zaal tot zaal gewandeld kan worden en elke  maquette, foto, tekst en filmpje bekeken kan worden. Bezoekers worden daarmee wegwijs gemaakt in alle aspecten van zo’n sluizencomplex en de bouw van één van de grootste sluizen ter wereld. Een virtuele tour volgen met gids is ook mogelijk. De gids kan zijn verhaal aanpassen aan de interesse van de online bezoekers en ingaan op hun vragen. Ook groepen kunnen zo’n online rondleiding boeken. 

leaderboard