Overslaan en naar de inhoud gaan
diepgang
Een extra slaalplaat heeft het schip 'vleugels'. Foto Contargo
Contargo laat speciale laagwaterschepen aanpassen

‘Diep afladen en hoog stapelen’

Verontrusting onder vervoerders. Dit jaar beleefden we de warmste maand juni sinds het bijhouden van de weerstatistieken in 1881. Een teken dat er - net als in het extreme jaar 2018 - een droge zomer met wekenlang laagwater in de Rijn aan zit te komen. Containerbedrijf Contargo heeft zich voorbereid en sinds de herfst van 2018 vier binnenschepen laten ombouwen. Ze hebben nu volbeladen 10 tot 15 centimeter minder diepgang nodig, met het oog op de vaker verwachte lage waterstanden.

“We zetten voor bijna 75 procent van onze containertransporten binnenschepen in”, vertelt Cok Vinke, managing director van Contargo Waterway Logistics. "Perioden van laagwater beperken onze vervoerscapaciteit en leiden tot meerkosten, omdat we extra schepen of andere vervoerscapaciteit moeten inzetten”.

Daarom heeft Contargo sinds 2018 een aantal binnenschepen van particulieren laten ombouwen. Op twee werven in Antwerpen en Dordrecht zijn de schepen uitgerust met een staalplaat, waardoor ze nog maar 130 cm in plaats van 150 centimeter diep moeten steken om toch voldoende water onder de kiel te hebben.

Diepgang

Door deze investering van grofweg 10.000 euro per schip kunnen de schepen bij dezelfde waterstand met 10 tot 15 centimeter minder diepgang varen en hierdoor bij laagwater 200 tot 300 ton meer meenemen. Ze hoeven bij lage waterstanden geen water in de achterste ballasttanks te hebben en kunnen de ondiepte bij Kaub passeren.

“De waterstanden van de Rijn kennen seizoensgebonden schommelingen. Vanuit verkeerspolitiek- en milieuoogpunt is het wenselijk om de binnenvaart te versterken. Het is dan ook belangrijk dat de politiek zo snel mogelijk maatregelen neemt om bestaande bottlenecks weg te werken. Wij hopen dan ook dat het verbeteren van de aflaaddiepte op de Midden-Rijn, een prioritair project in het Bundesverkehrswegeplan, snel wordt uitgevoerd”, zegt Vinke.

leaderboard