Overslaan en naar de inhoud gaan
Deventer blijft bij afwijzing schadeclaim schippers
Foto van vorig jaar augustus, toen de Infinitum (rechts) samen met vier andere binnenvaartschepen een maand lang vastlag in de afgesloten Deventer haven. Archieffoto Ries van Wendel de Joode

Deventer blijft bij afwijzing schadeclaim schippers

De gemeente Deventer blijft bij haar standpunt over de vorig jaar ten onrechte afgesloten haven. Er komt geen gemeentelijke nadeelcompensatie voor de vijf schippers die hierdoor een maand vast kwamen te zitten. Het afsluiten van de haven van Deventer wegens laagwater op de IJssel komt geheel voor rekening van de gedupeerden.

De schipper van binnenvaartschip Infinitum heeft het er niet bij laten zitten, dat hij als gedupeerde van het niet tijdig op de hoogte stellen van het sluiten van de haven van Deventer door de gemeente in de kou werd gezet. Nu heeft de gemeente een antwoordbrief geschreven aan de advocaat van de schipper van de Infinitum, die had gevraagd een schadevergoeding uit te keren.

In die brief blijft de gemeente volgens schippersbond ASV de ‘schuld’ leggen bij het lage water. “Dat is echter maar de halve waarheid”, aldus de ASV. “Niet het lage water was het grootste probleem, maar het niet waarschuwen bij binnenkomst van de haven dat men de haven zou gaan sluiten is de reden dat de schipper lange tijd verstoken is geweest van inkomsten. Daar in een antwoord aan de advocaat van de schipper nu weer aan voorbijgaan is ronduit schandalig gezien alle aandacht die er is geweest voor dit onderwerp”.

Dovemansoren

Onderzoek heeft overigens later uitgewezen dat de haven destijds helemaal niet gesloten had hoeven worden en nu dus ook de deuren kennelijk niet versterkt hoeven te worden. ASV: “Een vraag om clementie met de schachtoffers, de schippers, van dit beleid is kennelijk aan dovenmansoren gericht. De gemeente wil op juridische gronden onder haar verantwoordelijkheid uitkomen. En zo stelt de gemeente dat, omdat de gemeente ‘privaatrechtelijk’ heeft gehandeld (het was haar eigen sluis) en niet ‘publiekrechtelijk’, men geen nadeelcompensatie hoeft toe te passen”.

En omdat het een privaatrechtelijke handeling zou zijn, heeft de gemeente tevens meegedeeld dat er niet tegen het besluit in beroep kan worden gegaan. ASV heeft vernomen dat de schipper het er niet bij laat zitten, waardoor de zaak in de rechtszaal zal worden vervolgd. Daarbnaast zou de gemeente van plan zijn een containerterminal in de haven te vestigen. ASV: “Hoe gaat men dan het vertrouwen geven aan de ondernemers en schippers die daar gebruik van willen maken? Dat Deventer hierin wel een betrouwbare gemeente zal blijken te zijn?”

leaderboard