Overslaan en naar de inhoud gaan
recordoverslag
Infographic North Sea Port
Aandeel binnenvaart groeit door met 3,4 procent

Derde recordjaar op rij voor North Sea Port

Voor het derde jaar op rij registreert het grensoverschrijdende havenbedrijf van North Sea Port een recordjaar – ook voor de binnenvaart. De havenbedrijven boeken een goederenoverslag via zeevaart van 71,4 miljoen ton, een stijging met 1,5 procent. De groei heeft zich voornamelijk voorgedaan in de droge bulk en containers.

In 2019 passeerde North Sea Port (Vlissingen, Brosele, Terneuzen en Gent) met 71,4 miljoen ton bovendien voor de tweede maal de mijlpaal van 70 miljoen ton. De stijging is vooral te danken aan de groei van de export (+9,9 procent). North Sea Port handhaaft - twee jaar na de start als fusiehaven – zijn positie als een echte bulkhaven en boekt vooruitgang als ‘draaischijf’ voor containers tussen zeevaart en binnenvaart.

Bijna de helft van de goederenoverslag die North Sea Port boekt via zeevaart is droge bulk. Die stijgt naar 34,6 miljoen ton (+5,4 procent). Op twee jaar dikt dit segment met 10 procent aan. Een sterke bouwmarkt zorgt ook in 2019 voor meer overslag van zand, grint en bouwmaterialen. De kolenoverslag - vooral voor de procesindustrie – en de landbouwproducten handhaven zich. Schroot en ertsen kennen een kleine daling.

Containers

Met een zeer sterke groei van 48,7 procent komt de containeroverslag via zeevaart op een totaal van 2,5 miljoen ton en 330.000 teu. Dit segment wist zich in twee jaar tijd te verdubbelen. Ook dit jaar is dit het gevolg van het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van koelcontainers. North Sea Port groeit zo bovendien verder met de overslag van containers tussen de zeevaart en het vervoer ervan landinwaarts via binnenvaart.

De overslag van natte bulk daalt licht tot 20,1 miljoen ton (-2,2 procent). De afname laat zich voornamelijk zien in de (petro-)chemische sectoren, grotendeels door een onderhoudsstop. Er wordt wel een sterke stijging (+42 procent) in de overslag van biodiesel en plantaardige olie genoteerd.

De overslag van conventioneel stukgoed komt op 11 miljoen ton (-6,6 procent). De daling doet zich onder meer voor bij fruit omdat dit meer en meer in containers wordt vervoerd. De overslag van machines zit wel in de lift. Ro/ro daalt tot 3,2 miljoen ton (-9,6 procent) wat vooral te merken is bij voertuigen en trailers.

Binnenvaartrecord

Niet enkel de overslag via zeevaart kent een recordjaar; ook voor de binnenvaart is dit weer het geval. De binnenvaart kent een toename van 58 miljoen naar 60 miljoen ton (+3,4 procent). Met een overslag via zeevaart van 71,4 miljoen ton en via binnenvaart van 60 miljoen ton boekt North Sea Port in 2019 een totale overslag van 131,4 miljoen ton (+2,1 procent). Bovendien komt daar nog 15 tot 16 miljoen ton overslag via pijpleidingen bij.

drogebulk
North Sea Port is een echte droge-bulkhaven. 

 

leaderboard