Overslaan en naar de inhoud gaan

De lange geschiedenis van de sleepvaart

‘Van Jagen naar Onbemand’ – de evolutie van de sleepvaart. Dat is de titel van de op zaterdag 2 december te openen nieuwe wisseltentoonstelling in het Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis.

De geschiedenis van het slepen is namelijk begonnen met het zogenoemde jagen; het door mensen of dieren laten voortslepen van een binnenschip.

In de 17de eeuw kende ons land een uitgebreid netwerk van jaagdiensten en bijbehorende jaagpaden. Op de rede van grote havens sleepten langsscheeps getuigde vissersschepen de grote VOC-schepen over de ondiepten naar de veilige haven.

Dat alles veranderde radicaal met de komst van de stoommachine aan het begin van de 19de eeuw en vervolgens de dieselmotor. Al snel ontstonden de eerste sleepdiensten; een bedrijfstak waarmee Nederland wereldwijd beroemd zou worden.

In de 20ste eeuw volgden de technologische ontwikkelingen op het gebied van voortstuwing, motorvermogen en sleepuitrusting elkaar snel op. Nederland was daarbij altijd een koploper en is dat nog steeds, zoals ook wel blijkt uit het feit dat we volop meedoen aan de allernieuwste ontwikkelingen rondom onbemande schepen.

Bemanning

In de tentoonstelling wordt de evolutie van de sleepvaart aan de hand van foto’s, scheepsmodellen, originele documenten en bijzondere objecten geïllustreerd. Speciale aandacht wordt besteed aan het leven van de bemanning aan boord van de sleepboten en hoe zich dat ontwikkelde in de loop der tijd.

De opening zal worden verricht door G. Steentjes, senior projectmanager van Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN). De tentoonstelling ‘Van Jagen naar Onbemand’ in het Nationaal Sleepvaart Museum te Maassluis is te bezoeken tot en met 27 mei 2018.

leaderboard