Overslaan en naar de inhoud gaan
De Haas Rotterdam
De oude en nieuwe situatie bij RDM West.
Moderne scheepslift en grotere capaciteit

De Haas breidt uit op vroeger RDM-terrein

De Haas Rotterdam (DHR) start zijn bestaande scheepswerf op RDM West weer op. Naast het terrein rondom de (voormalige) scheepslift wordt ook het nabijgelegen terrein van circa twee hectare in gebruik genomen.

Een moderne 820 tons Travelift komt in de plaats van de oude scheepslift, om vaartuigen droog te zetten en te transporteren. Daartoe heeft de scheepswerf een uitgifteovereenkomst met het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) ondertekend.

De investering in uitbreiding van de werf past in het havenbeleid om klanten relevante scheepsreparatiefaciliteiten aan te kunnen bieden. Bovendien wil HbR stimuleren dat leerlingen van het technisch onderwijs op de naastgelegen RDM Campus kiezen voor een baan in de maritieme sector.

Grijze vloot

In de achterliggende periode dat DHR de scheepslift exploiteerde – sinds 2016 – bleek er veel vraag naar deze werffaciliteit. De scheepslift was met name populair bij de zogenoemde grijze vloot (sleepboten, patrouillevaartuigen, loodstenders en kleine pontons). Vaak moeten deze vaartuigen snel en voor een korte periode drooggezet worden voor inspectie, service en onderhoud. Met name voor slepers was een dergelijke mogelijkheid in Rotterdam niet of nauwelijks aanwezig en weken schepen hiervoor uit naar Antwerpen of Hamburg.

One-stop shop

Na een incident in april 2018, waardoor de scheepslift buiten gebruik raakte, hebben HbR en DHR gezamenlijk besloten om het one-stop-shopconcept door te ontwikkelen, inclusief uitbreiding van het werfterrein. Daarbij wordt er met de Travelift 820 overgegaan op een andere en meer efficiënte wijze van droogzetten en transporteren van schepen. Met de uitbreiding van de werffaciliteiten op het RDM- terrein ontstaat de mogelijkheid meerdere schepen gelijktijdig droog te zetten evenals schepen in het water te servicen, middels de nieuw aan te leggen ligplaatsen aan pontons in de Heysehaven.

Portaalkraan

Er is gekozen voor een geheel nieuw type scheepslift met de merknaam Travelift, die een hefvermogen heeft van 820 ton. De Haas Maassluis heeft hiermee al goede ervaring opgedaan op zijn werf in Maassluis. De Travelift gaat als een soort portaalkraan over de insteekhaven van de voormalige scheepslift rijden om schepen te kunnen hijsen. Hiertoe wordt een aantal constructieve aanpassingen gedaan op en aan de bestaande kade van de scheepslift.

scheepslift

leaderboard