Overslaan en naar de inhoud gaan
damen
De modulaire Riverbuster 1909 komt tegemoet aan de nieuwste Europese emissie- en geluidseisen. Illustratie Damen

Damen introduceert veelzijdige duurzame duwboot

Scheepsbouwer Damen heeft een veelzijdige duurzame duwboot ontwikkeld: de Damen Riverbuster 1909. Dit krachtige schip is ontwikkeld voor de binnen- en kustwateren en kent een breed scala aan toepassingen, zoals duwen en slepen, binnenvaartafhandeling, scheepsbouw en voor de ondersteuning van baggerwerkzaamheden.

De Riverbuster 1909 biedt de allernieuwste oplossingen voor nieuwe Europese emissienormen en geluidsnormen. Het concept is bedoeld als een volledig configureerbaar, modulair platform, dat kan worden uitgerust met project-specifieke apparatuur, zoals voor- en achtersleeplieren of ankerlieren, twee sets hydraulische treklieren, verschillende dekkraanopties, twee sets 20-voet container twist locks, hydraulische sleeppennen en een opvouwbaar A-frame voor baggerwerk.buster

Het stuurhuis kan hydraulisch worden verhoogd om een ​​kijkhoogte van 11 meter mogelijk te maken. Toch blijft het schip uiterst compact met een geringe diepgang van slechts 1,75 meter en een doorvaarthoogte van 4,20 meter, waardoor de Riverbuster vrijwel elke bestemming in het achterland kan bereiken. De achterste scheg van het schip maakt volledige gronding mogelijk, wat mogelijkheden biedt voor assistentie bij het baggeren.

Amper uitstoot

Om het schip nog veelzijdiger te maken, kunnen er verschillende diesel-directe en dieselelektrische boegschroefopties worden gekozen, aangedreven door Volvo Penta- of MAN Rollo-motoren, met een vermogen tussen 750 en 1500 kW, die een trekkracht van 12,5 tot 25 ton genereren. Ook een volledig elektrische voortstuwing door middel van verwisselbare batterijcontainers aan dek behoort tot de mogelijkheden, waardoor emissievrij vervoer over vaste routes mogelijk is.

Om maximale duurzaamheid te bereiken, is het Riverbuster-ontwerp geoptimaliseerd: rompvorm, emissiereductie en brandstofverbruik zijn helemaal opnieuw ontworpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en daarmee de bedrijfskosten te verlagen. 

leaderboard