Overslaan en naar de inhoud gaan
Waterbus Damen
Vincent Maes, Kommer Damen (beiden Damen), Gerbrand Schutten (CEO Aqualiner) en Maurice Swets (Swets ODV Maritiem) bij de contractondertekening. Foto's Damen

Damen bouwt negen duurzame Waterbussen

Damen Shipyards heeft afgelopen 2 november een contract getekend met de Nederlandse joint-venture Aqualiner-Swets voor in totaal negen passagiersschepen. Met deze snelle catamarans verzorgt dat bedrijf vanaf 2022 namens de provincie Zuid-Holland en de regio, beter bekend als Waterbus, het openbaar vervoer tussen Rotterdam en de Drechtsteden. Aqualiner-Swets verzorgt het openbaar vervoer voor vijftien jaar.

Damen levert onder meer zes hybride en koolstofvezel Waterbussen voor de snelle Intercity-routes tussen Sliedrecht, Dordrecht, Rotterdam en het werelderfgoed van Kinderdijk. Damen en de nieuwe uitvoerders hebben in het ontwerp de mogelijkheid opgenomen om deze schepen uiterlijk in 2030 om te bouwen naar volledige elektrische voortstuwing. De overige drie schepen, City Ferries, zullen vanaf de start van de dienst in 2022 volledig elektrisch gaan varen in het stadsgebied van Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht.

waterbus
Damen Water Bus 2907 E3 LR.

Samen met het Maritiem Onderzoeksinstituut Nederland (Marin) heeft Damen een parametrische studie en rompoptimalisatie uitgevoerd om de prestaties met de lage-weerstands catamarans te verbeteren. Dit is bedoeld om de door de vaartuigen geproduceerde zogspoeling te verminderen, om geen overlast te veroorzaken voor degenen die in het werkgebied op het water wonen en werken.

Passagiersbeleving

Vincent Maes, salesmanager Damen Benelux: “Ons werk aan dit project is een goede demonstratie van de rol van Damen, niet alleen als scheepsbouwer, maar ook als leverancier van uitgebreide maritieme oplossingen. Bijzonder is de nauwe samenwerking met het team van Aqualiner-Swets. Samen hebben we elk aspect van de dienst doorgenomen, waarbij we hebben gekeken naar scheepstypes, routes en snelheden voor maximale brandstofefficiëntie en methoden hebben overwogen om ook de passagiersbeleving te verbeteren. De samenwerking is tot dusver uitstekend verlopen en we kijken ernaar uit om deze tijdens de bouw en daarna voort te zetten. ”

Snelle groei

De oprichters van Aqualiner-Swets, Gerbrand Schutten en Maurice Swets, hechten veel waarde aan het vermelden dat de samenwerking met Damen een grote bijdrage heeft geleverd aan de snelle groei van hun veerbedrijf.

Gerbrand Schutten zegt: "Vanaf het moment dat we in 2017 samenkwamen om De Waterbus in Antwerpen op te richten, geloofden Kommer Damen en zijn bedrijf in onze inspiratie, strategie en aanpak voor de reis van de klant en onze kostbare omgeving. Met als resultaat dit geweldige contract en niet minder dan negen nieuwe opwindende hybride en elektrische veerboten. Het was en zal nog een hele reis worden, maar zoals Franklin Roosevelt ooit zei: ’Een gladde zee heeft nog nooit een bekwame zeiler opgeleverd.”

leaderboard