Overslaan en naar de inhoud gaan
Riviercruises
Archieffoto

Coronamaatregelen en mogelijkheden van rivercruiseschepen in nieuwe app

Dutch Delta Cruiseport, Amsterdam Cruise Port en Port of Amsterdam hebben samen met toeristenplatform Must See een app gelanceerd onder de naam Port SEE, die actueel inzicht biedt in de toegankelijkheid van havens voor riviercruiseschepen. In de app zijn de volgende havens opgenomen: Alkmaar, Amsterdam, Dordrecht, Enkhuizen, Gorinchem, Haarlem, Hoorn, Huizen, Zaandam, Terneuzen, Vlissingen, Willemstad, Woudrichem en Zaltbommel. 

De riviercruisevaart is langzaam weer op gang gekomen, maar lokale situaties kunnen dagelijks veranderen, onder meer door bijvoorbeeld veranderende maatregelen rondom het coronavirus. “We zien door heel Europa dat de regels in havens voor de riviercruise overal anders zijn, zelfs binnen een land zijn er soms verschillende regels. Het is voor rederijen en touroperators ondoenlijk om alle websites van de verschillende havensteden bij te houden”, zegt Monic van der Heyden, commercial manager cruise bij Port of Amsterdam.

Voor de schepen en rederijen is het belangrijk dat zij op elk moment van de dag op een eenvoudige manier kunnen nagaan welke havens open zijn en welke maatregelen er dan gelden. Voor havens is het goed als zij wijzigingen snel kunnen doorvoeren en communiceren.

De app bevat actuele data over de toegankelijkheid van ligplaatsen in havens voor riviercruiseschepen en welke maatregelen daar gelden. Havens in Europa kunnen zelf data toevoegen aan de app, gebruikers kunnen een account aanmaken en daarop de gegevens van de havens inzien. Bovendien is de informatie van de haven gekoppeld aan de omgeving: ook de steden rondom de riviercruisehavens worden in kaart gebracht qua toegankelijkheid en beschikbaarheid. Rederijen zouden dan de routes kunnen aanpassen: aanleggen in een haven en stad die nauwelijks is geopend voor toeristen, is immers weinig aantrekkelijk. Op termijn komt er ook een crowdcontrolfunctie, waarbij duidelijk wordt hoe druk het in bepaalde havens of steden rondom de havens is, zodat rederijen ook daar op kunnen inspelen.

leaderboard