Overslaan en naar de inhoud gaan
west
Archieffoto van de Westerdoksdijk. Alle cruiseschepen worden momenteel uit Amsterdam geweerd.

Coronacrisis verpulvert hooggespannen verwachtingen van de riviercruisesector

De coronapandemie en de beperkende maatregelen van Europese landen hebben de riviercruise-industrie een ‘brute en onverwachte klap toegebracht’. Dat stelt de belangenorganisatie van deze internationale reissector, IG RiverCruise uit Bazel. En dat terwijl de resultaten van afgelopen jaar juist zo gunstig zijn.

“Simpel gezegd: geen enkel riviercruiseschip op de West-Europese waterwegen kan zijn seizoen beginnen. En het is nog zeer ongewis wanneer het seizoen 2020 zelfs maar kan starten”, zo stelt IG RiverCruise in een verklaring. “De vragen zijn pijnlijk: wanneer is de ziektegolf voorbij en kunnen de reisbeperkingen weer worden opgeheven en hebben mensen er weer zin in om een riviercruise te gaan maken?”

De coronacrisis kent hier een reeks verliezers: de rederijen, het personeel aan boord en op de wal; de talloze dienstverleners op toeristisch gebied (gastenservice, de busbedrijven, voedselleveranciers, technische onderhoudsbedrijven en aanverwante bedrijven). “De industrie staat - net als vele anderen - voor een enorme opgave!”

Overschaduwd

Het tweejaarlijks marktonderzoek van IG RiverCruise wordt volledig overschaduwd door deze ‘ramp’. De cijfers zouden afgelopen maand in Berlijn worden gepresenteerd op de afgelaste toerismebeurs ITB 2020 en terwijl de uitkomsten zo succesvol zijn. Die bewijzen immers dat riviercruises nog altijd in opkomst zijn; een trend. Volgens IG RiverCruise zou de gunstige marktrapportage de cruisesector ‘echt in euforie’ hebben gebracht.

2019 was namelijk een recordjaar: 9 procent meer passagiers, 7 procent meer passagiersnachten en een verhoging van de behaalde dagtarieven. IG RiverCruise: “De industrie is hier uiteraard zeer tevreden over en zou in 2020 geprobeerd hebben deze trend voort te zetten. Blijf uw commitment behouden. Maar de coronacrisis verpulvert deze verwachtingen helemaal en zet de verwachting terug op nul”.

leaderboard