Overslaan en naar de inhoud gaan
Passagiersvaart op de Rijn
Foto A-Rosa

Corona-pauze voorbij: passagiervaart op rivieren weer gestart

Belangenorganisatie IG RiverCruise laat weten dat voorzichtig weer enkele riviercruises zijn gestart. Het zijn met name Duitse reisbureau's en rederijen die reizen op de Rijn en zijn zijrivieren aanbieden. Er zijn ook een paar vaarten richting Oost-Europa opgenomen, maar de meeste havens aan de Zwarte Zee zijn nog niet opengesteld voor de toeristenschepen.

Terug in de vaart
Vanaf 11 juli mogen de riviercruises in Frankrijk van start gaan. Rederij A-ROSA is vanaf 22 juni weer met reizen over de Donau, Rijn en Douro begonnen. De Zwitserse rederij Scylla had 22 mei zijn 34 schepen weer in de vaart genomen. Een aantal daarvan, die onder het merk Viva Riverside vallen, doen dienst als hotelschepen in toeristensteden. Scylla concentreerde zich in het begin op korte stadsreizen, maar ziet het animo voor wat langere reizen langzaam toenemen. Feenstra Rijnlijn, als derde voorbeeld, neemt één voor één zijn schepen weer in de vaart. Vanaf 13 juli wordt met twee schepen begonnen, die eerst over de Rijn varen. Eind juli staan met het ene schip ook reizen binnen Nederland en België op het programma.

Protocol
IG RiverCruise had voor de handhaving van hygiënemaatregelen in mei voor de sector een protocol opgesteld dat door de EBU is goedgekeurd. Zo varen de schepen met een gereduceerd aantal gasten. Op het schip zijn looproutes vastgelegd, en in de gemeenschappelijke ruimtes zijn tafels en stoelen zo opgesteld dat de 1,5 meter afstand kan worden aangehouden. Verder zijn personeel en gasten gebonden aan precies omschreven desinfectieroutines. D
e organisatie heeft er alle vertrouwen in dat de passagiersvaart veilig kan plaatsvinden. Daniel Buchmüller, voorzitter van IG RiverCruise, wijst erop dat de rederijen ervaring hebben opgedaan bij het bestrijden van het NORO-virus een aantal jaar geleden. “We weten precies hoe we onze schepen, het personeel en de gasten moeten beschermen.”

Rondvaartboten
Sinds begin juni mochten in Nederland de rondvaartboten en andere passagiersschepen weer op het water onderweg zijn. Dat was een grote opluchting voor de sector, want na de dwangpauze vanaf 15 maart hebben de rederijen de toptijden rond pasen en pinksteren moeten missen. Een woordvoerder van Stromma in Amsterdam zegt 35 procent van de jaaromzet te hebben gemist met de uitval van bijna drie maanden. Het toerisme komt in Amsterdam sinds eind juni weer op gang, met name met Duitse gasten. Zo lang echter de gasten uit Amerika en de Aziatische landen niet naar Europa mogen komen, zal de omzet in de zomermaanden zeker achterblijven bij voorgaande jaren. Datzelfde geldt ook voor de riviervaart waar Noord-Amerikanen tot de grootste groep passagiers horen.

leaderboard