Overslaan en naar de inhoud gaan
Twee mijlpalen zijn bereikt in de totstandkoming van het nieuwe opleidingsschip Ab Initio voor de STC Group: subsidie en de ondertekening van een bouwcontract.
De contractondertekening met beeldverbinding, rechts Jan Kweekel.

Contract en subsidie voor opleidingsschip

Twee mijlpalen zijn bereikt in de totstandkoming van het nieuwe opleidingsschip Ab Initio voor de STC Group (Scheepvaart en Transport College). Allereerst heeft het STC 142.707 euro toegekend gekregen uit de stimuleringsregeling ‘Schone binnenvaart en duurzame logistiek in Rotterdam’. De tweede mijlpaal betreft de officiële ondertekening van het contract met bouwwerf Concordia Damen in Werkendam.

Het Expertise- en Innovatie Centrum Binnenvaart (EICB) voert de subsidieregeling uit. Khalid Tachi, manager van het EICB: “De duurzame ambities van het Ab Initio-project sluiten goed aan bij de doelstellingen die Havenbedrijf Rotterdam en EICB met deze stimuleringsregeling willen ondersteunen. Dit is onderkend door de onafhankelijke Innovatieraad Binnenvaart, die geadviseerd heeft de aanvraag te honoreren. Het EICB kijkt met verwachting uit naar de resultaten van het project”. 

STC Group is verheugd over de bijdrage. Jan Kweekel, lid van het College van Bestuur van STC Group: “De subsidietoekenning is een mooie stimulans voor de totstandkoming van het opleidingsschip. Op dit moment is onze ambitie voor de bouw van zeer duurzaam en een state-of-art schip groter dan onze financiële middelen. We zijn dan ook erg dankbaar. Tot het einde van dit jaar werken we hard aan de financiering van het schip”.

Sponsoring

De komende maanden worden gebruikt om het scheepsontwerp verder uit te werken, naar een bestek waarin alles helder is vastgelegd. Daarnaast verwacht STC Group in deze periode het bedrijfsleven, door middel van sponsoring, aan dit project te verbinden en aanspraak te maken op aanvullende subsidies en fondswerving. 

De Ab Initio (Latijns voor 'Vanaf het begin') wordt naar verwachting in 2022 in de vaart genomen. Het hotelschip gaat een belangrijke rol spelen in de opleiding van vmbo-leerlingen en van mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen. 

leaderboard