Overslaan en naar de inhoud gaan
Renovatie Royerssluis
De schutsluis zelf blijft in elk geval nog operationeel tot januari 2021. Archieffoto

Complete make-over Royerssluis gaat van start

De langverwachte renovatie van de Royerssluis begint eind deze maand. De schutsluis blijft in werking tot januari 2021, maar krijgt daarna een complete make-over, zo meldt het havenbedrijf van Antwerpen. De op één na oudste sluis van de haven – alleen de Kattendijksluis bestaat langer – is sinds 1907 vele decennia dé toegangspoort tot de haven geweest.

Zeeschepen zijn al langer te groot om via de Royerssluis de haven te bereiken, maar inmiddels passen zelfs vele binnenschepen er niet meer in. De hoogstnoodzakelijke renovatie maakt de sluis langer en breder. De sluiskolk wordt verbreed van 22 tot 36 meter en verlengd van 180 naar 230 meter. Er komen twee ophaalbruggen met voldoende capaciteit voor in- en uitgaand verkeer van voertuigen en fietsers.

De Royerssluis ligt via het Straatsburgdok op een steenworp afstand van het Albertkanaal. De sluis vormt een belangrijke toegangspoort naar de haven voor de binnenvaart. Dankzij de uitbreiding zullen ook de grote binnenschepen voortaan rechtstreeks landinwaarts kunnen varen. Omdat de sluis voortaan eveneens toegankelijk wordt gemaakt voor vierbaksduwvaart betekent dat een aanzienlijke toename in sluiscapaciteit.

Exclusiviteit

De renovatie moet een cruciale rol gaan spelen in de verdere Vlaamse modal shift. Om de doorgang naar het binnenland te versoepelen, heeft Port of Antwerp besloten om de sluis na de renovatie exclusief te bestemmen voor de binnenvaart.

leaderboard