Overslaan en naar de inhoud gaan
rapport

CCR meldt herstel Europese binnenvaart 'over hele linie'

Pas sinds het tweede kwartaal van 2017 heeft de Europese binnenvaart kunnen meeprofiteren van de economische groei, met een vervoersprestatie die 11 procent toenam. Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde kwartaalbulletin van de CCR. Eerder dat jaar was er sprake van laagwater en zware ijsgang op de Donau.

Uit het marktrapport: “De binnenvaartactiviteiten kwamen hiermee weer op hetzelfde niveau te liggen als in 2016. De vervoersprestatie op de Rijn lag zelfs enkele procenten hoger in het tweede kwartaal van 2017 in vergelijking met 2016. Het herstel is waarneembaar over de gehele linie; op de Donau, de Rijn en ook op de zijrivieren”.

In het kwartaalbericht wordt nader ingezoomd op het vervoer van kolen. De energiesector en staalnijverheid zijn twee sectoren die van cruciaal belang zijn voor het vervoer van kolen door de binnenvaart in Europa.

Minder kolen

Als er meer kolen worden ingevoerd, moeten er meer binnenvaartschepen ingezet worden om die kolen vanuit de grote zeehavens naar het achterland te vervoeren. Dit neemt niet weg dat het verbruik van kolen, met name voor het opwekken van stroom, blijft afnemen en steeds meer vervangen wordt door hernieuwbare energiebronnen, zodat ook het vervoer van kolen zal afnemen.

Deze daling zal in 2018 naar verwachting van de CCR gecompenseerd kunnen worden door een groei in andere marktsegmenten en dan vooral door het vervoer van landbouwproducten, bouwmaterialen en containers.

leaderboard