Overslaan en naar de inhoud gaan
PONT
CNV Vakmensen

Cao voor werknemers veerdienst Maassluis

De 22 werknemers van de veerdienst Maassluis-Rozenburg krijgen toch een cao van hun werkgever Ottevanger Exploitatie bv.

“Het is gelukt, mede dankzij een vasthoudende, solidaire bemanning én de vele steunbetuigingen van de reizigers”, meldt onderhandelaar Albert van Damme van CNV Vakmensen vanaf de kade in Rozenburg.

Met het bereikte onderhandelingsresultaat is de kou uit de lucht, zegt Van Damme. “We gaan het cao-resultaat bespreken met onze leden. Dan blijkt of we dit resultaat kunnen omzetten in een akkoord. De aangekondigde acties gaan op dit moment niet door. De leden hebben besloten om het ultimatum op te schorten en gewoon volgens de dienstregeling te varen.”

Met de nieuwe cao is de bemanning verzekerd van een aantal goede afspraken. “Het gaat om een driejarige cao, die met terugwerkende kracht geldt per 1 januari 2018. De lonen gaan in totaal met 3,3 procent omhoog en in november krijgen de mensen een eenmalige uitkering van 375 euro. Ook bijzonder is dat vanaf 1 januari 2019 de automatische prijscompensatie een vast onderdeel wordt van de cao”.

Verder zijn er onder meer afspraken gemaakt over een betere beloning voor gebroken diensten, een hogere werkgeversbijdrage voor de zorgverzekering en een door de werkgever betaalde reparatie van de WW en loongerelateerde WGA.

Wantrouwen

Wat volgens Van Damme een belangrijke rol heeft gespeeld, was de grote actiebereidheid van de bemanning, met een organisatiegraad van wel 100 procent. “De hele bemanning is lid van CNV Vakmensen. Kijk, dan kun je met elkaar veel bereiken. Maar ook de grote steun van de reizigers heeft goed geholpen”.

De CNV-onderhandelaar hoopt dat er komende tijd weer wordt gewerkt aan herstel van de verhoudingen in het bedrijf: “Zo’n ultimatum en dreigende acties gaan niemand in de koude kleren zitten. Er is in de afgelopen tijd veel wantrouwen en boosheid opgebouwd. Als de leden akkoord gaan, zetten we er een dikke streep onder en beginnen we weer met een schone lei”.

 

leaderboard