Overslaan en naar de inhoud gaan
ebs
Archieffoto EBS Laurenshaven

Cao-akkoord Rotterdams bulkbedrijf EBS

Vakbonden en het Rotterdamse bulkbedrijf EBS hebben een onderhandelingsakkoord bereikt voor een nieuwe cao. Hiermee is de dreiging van nieuwe stakingen voorbij. Er is een loonsverhoging van  2,25 procent bedongen en een uitgebreide regeling afgesproken voor eerder stoppen met werken.

De cao is afgesproken over een periode van twee jaar. Werknemers krijgen met terugwerkende kracht sinds 1 januari 2020 een loonsverhoging van 1,25 procent. Vanaf 1 januari 2021 komt daar nog eens 1 procent bij. Niek Stam, FNV-bestuurder Havens: “En dat is nog exclusief de automatische inflatiecorrectie. Naast deze loonsverhoging hebben we een substantiële structurele reservering voor de oude dag binnengehaald. Voor alle medewerkers”.

De uitgebreide zwaar-werkregeling die met EBS als tweede havenbedrijf is afgesproken, behelst een reservering van 1 procent van de loonsom per jaar. Stam: “Mensen die zware lichamelijke arbeid hebben verricht, krijgen zo de mogelijkheid drie jaar eerder te stoppen met werken”. Daarnaast is er voor de mensen die dit jaar in de semi-continudienst zijn aangenomen, 13 dagen extra verlof per jaar afgesproken.

HES-groep

EBS is onderdeel van de HES-groep en heeft in Rotterdam twee terminals. Het bedrijf slaat agrarische producten, kolen en houtpellets over. Productiebedrijven die afhankelijk zijn van deze grondstoffen, kunnen in de problemen komen als de acties aanhouden. Bij EBS werken circa 150 mensen en onlangs is er een 24-uurs waarschuwingsstaking geweest.

leaderboard