Overslaan en naar de inhoud gaan
Amsterdam-Rijnkanaal
Het Amsterdam-Rijnkanaal. Archieffoto Rijkswaterstaat

Camera’s langs Amsterdam-Rijnkanaal en het IJ

Rijkswaterstaat is gestart met een proef met slimme camera’s langs de vaarweg op het IJ en Amsterdam-Rijnkanaal. Daarmee kunnen verkeersbewegingen en – drukte beter in kaart worden gebracht, vooral op plekken waar beroeps- en recreatievaart met elkaar in aanraking komt.

Rijkswaterstaat wil de beelden van bijvoorbeeld het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJ gebruiken om passagiers- en beroepsvaart te begeleiden als dat nodig is. Zo kan er worden ingegrepen als het te druk is, bijvoorbeeld door beroepsvaart in konvooi te laten varen of pleziervaart om te leiden.

Het Amsterdam-Rijnkanaal is een van de drukst bevaren vaarroutes. Voor de binnenvaart vaak gesneden koek aldus Rijkswaterstaat: de schippers kennen de route, weten van elkaar wat ze doen en hebben apparatuur waarmee te zien is of ze richting het Noordzeekanaal, Amstel of IJsselmeer gaan. Recreanten vinden het vaak moeilijker om in te zien waar de beroepsvaart heen gaat en hoe gepasseerd kan worden.

Het experiment met het cameratoezicht is opgezet door Rijkswaterstaat, Port of Amsterdam en Waternet. Met de beelden en de informatie vanuit de beroepsvaart, kunnen vaarwegbeheerders een betere inschatting maken van de (verwachte) drukte. Rijkswaterstaat verzekert dat de beelden niet zullen worden opgeslagen. De volgende stap is volgens Rijkswaterstaat dat de schippers die richting het IJ gaan, voorbereid worden op wat ze aan gaan treffen qua drukte. Hoe dat zal gaan, is nog niet duidelijk: daarvoor wordt eerst het resultaat van deze eerste proef afgewacht.

leaderboard