Overslaan en naar de inhoud gaan
binnenvaartcentrum
Van links naar rechts: Teun Muller (Leefwerf), Jos Hubens (Binnenvaartmuseum) en Maarten Gombert (Waterbus) bij de nachtsteiger van de Waterbus, die gebruikt zou kunnen worden om de extra ligplaatsen in het Wantij te realiseren.

Buitenkansje voor Dordts binnenvaartcentrum

Burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch en het Binnenvaartmuseum slaan de handen ineen om in totaal vijf ruime ligplaatsen in het Wantij te realiseren. Daarmee zou het project na zeven jaar kunnen worden afgerond.

De partijen vragen daarvoor steun van de Dordtse gemeenteraad. Teun Muller (Leefwerf De Biesbosch): “Tot nu toe heeft de raad ons altijd unaniem gesteund. In september vorig jaar heeft de raad besloten dat wij in het Wantij aan de kade langs de Biesboschhal de vijf ligplaatsen kunnen vinden. Samen met het Binnenvaartmuseum zijn wij erin geslaagd een indeling te maken waarin dat past. Ons voorstel ligt nu bij de gemeenteraad.’

Jos Hubens (Binnenvaartmuseum) vervolgt: “Wij als museum hebben vele scheepsmodellen, maar het is van belang dat ook de historische schepen die van belang zijn geweest voor de binnenvaart en scheepsbouw behouden blijven. Met deze ligplaatsen komt er ruimte voor nog een sleepboot, een sleepschip en opleidingsschip.’

Andere exploitant

Er zou zich een ‘unieke buitenkans’ voordoen: vanaf 2022 komt er een andere exploitant voor de Waterbus in de regio. Dat betekent dat de afmeervoorzieningen van de Waterbus verkocht zullen worden. Maarten Gombert (Waterbus): "Hoewel wij het erg jammer vinden dat we niet de volgende concessie gegund hebben gekregen, zou het prachtig zijn als onze voorzieningen een tweede leven krijgen in dit binnenvaartcentrum."

De tijd dringt echter: om de afmeervoorzieningen te kunnen aankopen, dient de gemeenteraad vóór 16 juli een besluit te nemen. Dan moet er namelijk een subsidieaanvraag ingediend worden bij de provincie Zuid-Holland, zodat alles opgeknapt wordt en de voorzieningen rondom de ligplaatsen in het Wantij gerealiseerd kunnen worden.

Het is nu of nooit

Muller: “Deze aanvraag wordt nu voor de tweede keer ingediend. Vorig jaar is die helaas afgewezen, omdat de gemeente geen uitzicht had wanneer dit gerealiseerd zou kunnen worden. Nu is bekend dat de gemeente dit najaar de kades gaat opknappen. Daarna kunnen wij gelijk de voorzieningen aanleggen, nadat we alles met vrijwilligers hebben opgeknapt. Maar het is nu of nooit; zo’n buitenkans om goede steigers te kopen krijgen we nooit meer. 13 juli is de laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Wij hopen dan eindelijk op groen licht om de Leefwerf in haar volle omvang te kunnen realiseren.”

leaderboard