Overslaan en naar de inhoud gaan
Broodfonds voor schippers in de maak
Niet bij brood alleen, maar toch... Vlnr: Ivo Mentink, Johan Alkema en Vera Louisa Aikens. Foto Heere Heeresma jr.
Collectieve AOV zonder medische keuring of leeftijdsgrens

Broodfonds voor schippers in de maak

Komt er binnenkort een broodfonds voor schippers die als zzp’er werken? Als het aan Ivo Mentink, Vera Louisa Aikens en Johan Alkema ligt wel.

HEERE HEERESMA JR.

Deze drie Amsterdamse schippers hebben de handen ineen geslagen om een onderlinge arbeidsongeschiktheidsverzekering van de grond te tillen. Ze waren alle drie afzonderlijk al over een broodfonds aan het nadenken en lijstjes met deelnemers aan het samenstellen.

Vera: “Maar die zouden elk op zich niet voldoende mensen opbrengen om dit fonds van de grond te krijgen. Gelukkig hebben we elkaar gevonden en als we die drie lijstjes bij elkaar leggen, komen we er wél. De lijst van gegadigden zit nu tegen de veertig en van de bevestigingen om naar de informatie- en hopelijk oprichtingsavond te komen, heb ik er vanochtend zestien geteld. En we hebben het pas vijf dagen geleden aan de grote klok gehangen. We hebben zelf nog wat studie en lering nodig. Er zal op de oprichtingsavond een broodfondsmaker - een expert op dat gebied - aanwezig zijn. Die begeleidt ons en legt de gegadigden uit wat ze kunnen verwachten”.

Die initiatieavond vindt plaats op woensdag 9 oktober op het passagiersschip Sailboa aan de Krijn Taconiskade, tegenover café NAP, in de Amsterdamse IJburghaven - vanaf 19.00 uur.

Waarom een broodfonds?

Ivo: “Freelancers moeten allerlei zaken zelf regelen, omdat de staat dat niet doet. Bijvoorbeeld een voorziening voor als je wat langer uitvalt door ziekte. Een broodfonds is een manier om dat te regelen. Het maakt gebruik van een regel in het schenkingsrecht. Je mag van iemand die geen familie van je is per jaar 2173 euro belastingvrij ontvangen. Er wordt door de wet echter geen maximum gesteld aan het aantal mensen waarvan je dat bedrag mag ontvangen. Dus als je met een clubje bij elkaar gaat zitten en je legt iedere maand een bedragje in, dan kan een deelnemer die uitvalt van alle anderen een paar tientjes krijgen per maand en op die manier in elk geval zijn vaste lasten, zijn brood en plakje kaas betalen”.

Risicodenken

Wat is het verschil tussen een broodfonds en een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?

Ivo: "Een broodfonds gaat uit van een solidariteitsgedachte, terwijl een verzekeraar doet aan risicodenken. Bij een verzekeraar moet je bij intrede meestal gekeurd worden. Ik ben net zestig geworden en dat betekent dat het hoogstwaarschijnlijk niet eens meer lukt om een AOV te krijgen. En als het lukt, dan betaal ik de hoofdprijs aan premies”. Vera: “Bij een boordfonds word je dus niet gekeurd. Iedereen kan instappen”.

Ivo: “Bij de overheid leven sentimenten om zelfstandigen te verplichten zich te verzekeren bij een marktpartij. Die is zoals gezegd veel duurder en verzekeraars staan niet bekend om hun snelle uitkeergedrag. Er zijn dus redenen om voor een broodfonds te kiezen en als die verplichte verzekering doorgaat, wordt er een ‘opt out’ ingebouwd voor mensen die al iets geregeld hebben. En broodfondsen zijn geen klein initiatief meer, er zijn inmiddels tussen de 25.000 en 30.000 mensen die deelnemen aan een broodfonds”.

Voor wie is het broodfonds bedoeld?

Ivo: “Schippers, zetschippers en aanverwanten, zoals schipper-eigenaars, maar ook zelfstandig niet-maritiem personeel. Het maakt niet uit of je Groot Vaarbewijs, Klein Vaarbewijs, zeil- of zeepapieren hebt; als je mee wilt doen ben je welkom. Het enige criterium is dat je op het moment van instappen niet arbeidsongeschikt bent. Je moet minimaal een jaar zelfstandig wezen en in dat jaar op maandbasis 750 euro hebben omgezet als ondergrens, om mee te kunnen doen”.

Spaarrekening

Hoe wordt het financieel-technisch geregeld?

Ivo: “Iedere deelnemer opent een spaarrekening op eigen naam. Het geld dat daarop staat is van jou. Op het moment dat er een uitkering gedaan moet worden, kan de penningmeester van het broodfonds met één handeling bij alle rekeningen een bedrag afschrijven en terecht laten komen bij wie het nodig heeft. De Triodos Bank faciliteert dit”.

En als je uit het fonds stapt?

Ivo: “Elk kwartaal kunnen er mensen toetreden of stoppen. Op het moment dat je stopt, is wat er nog op je rekening staat gewoon jouw eigendom. Dat neem je weer mee. Als het goed gaat en er vallen weinig mensen uit, dan heb je op een gegeven moment zoveel op je rekening staan dat het niet praktisch meer is. Aan het eind van het jaar wordt dat bedrag afgeroomd en teruggestort op de privérekeningen van de deelnemers.’

Hoeveel geld moeten deelnemers inleggen?

Vera: “Daar zijn tarieven voor en die mag je zelf bepalen. Je hebt een minimum- en een maximumtarief. Als zelfstandige is het verstandig om te kijken hoeveel geld je nodig hebt om je vaste lasten te betalen en te overleven, zodat je je kunt bezighouden met je herstel en niet in paniek schiet over de vraag of je je huis wordt uitgezet. Dat is het bedrag waarvoor je zou moeten inleggen”.

Deelname-niveaus

Op de site broodfonds.nl worden bepaalde deelname-niveaus genoemd. Bij een maandelijkse minimuminleg van 33,75 euro ontvangt men een maandelijkse uitkering van 750 euro. De maximuminleg van 112,50 euro levert een uitkering van 2.500 euro op.

Hoeveel deelnemers heeft het fonds nodig?

Ivo: “Het minimum dat je nodig hebt om een broodfonds te laten functioneren is 25 personen. Het maximum is 50, maar dan breek je de groep in tweeën. Als het te groot wordt, ken je mekaar niet meer. Het werkt op wederzijds vertrouwen. Als iemand belt van: ‘Jongens, ik ben uitgevallen’, dan wil je niet een dokter bij hem langs hoeven te sturen om dat te controleren. Je wilt dat durven te geloven”.

Het broodfonds, dat de werknamen Nautisch Broodfonds en Schippersbroodfonds draagt, zal worden aangesloten bij het Noodfonds voor Broodfondsen. Zo kunnen er toch uitkeringen worden gedaan wanneer er in de beginfase nog niet genoeg geld ingelegd is of als het broodfonds een keer een echt slecht jaar heeft.

Wie zich bij het broodfonds van Ivo, Vera en Johan wil aansluiten, kan zich via schippersbroodfonds@gmail.com aanmelden voor de initiatieavond op 9 oktober.

leaderboard