Overslaan en naar de inhoud gaan

Brede invaart overnachtingshaven Haaften

Rijkswaterstaat is begonnen met de geplande verruiming van de toegang naar de overnachtingshaven in Haaften. Door de invaart te verbreden, kunnen schepen veilig de haven binnenvaren en zal er minder zand ophopen in de havenmond. De werkzaamheden lopen door tot begin 2018.

De havenmond wordt niet langer geschikt geacht voor het type schip dat gebruikmaakt van de overnachtingshaven: de schepen worden immers steeds groter. De toegang wordt daarom verruimd van 110 naar 150 meter breedte. Zo kunnen schepen makkelijker de bocht nemen om de haven in te varen. De invaart wordt verbreed, terwijl de oever een nieuwe bescherming krijgen. De verbeterde toegang zorgt er ook voor dat er minder zand ophoopt en het risico op het vastlopen van schepen afneemt. De haven zelf wordt niet groter.

Toegankelijk

Tijdens de werkzaamheden is er extra bedrijvigheid op de Waal. Het scheepvaart hoeft niet gestremd te worden. Daarnaast blijft de haven toegankelijk. Materiaal, voornamelijk grond, wordt zo veel mogelijk via het water aan- en afgevoerd. De werkzaamheden duren naar verwachting tot eind februari 2018.

Dobberpalen

In april 2018 slaat Rijkswaterstaat zogenoemde dobberpalen in het verlengde van de bestaande overnachtingssteigers, zodat nog grotere schepen veilig kunnen aanleggen. Zo wil men de haven gereedmaken voor de toekomst. (Archieffoto Beeldbank RWS)

leaderboard