Overslaan en naar de inhoud gaan
Hoogwater op de Rijn
Judith Stalpers

Bovenrijn, Moezel en Neckar gestremd door hoogwater

UPDATE woensdag 24-1: Bovenrijn en Moezel blijven vanwege hoogwater gestremd.

Vanaf Mannheim stroomopwaarts heerst er een vaarverbod. Tussen Mannheim en Keulen moet langzamer worden gevaren. Het waterpeil in Keulen wordt aandachtig vervolgd, hoewel men niet verwacht een vaarverbod te moeten uitroepen. De waterstand stijgt ook morgen nog verder, maar heeft nog een meter speelruimte voordat het kritische niveau van 8,30 meter is bereikt.

Aan de Bovenrijn waren dinsdag de polders en uiterwaarden bij Straatsburg onder water gezet. Op maandag was het wandelgebied al geëvacueerd. Het natuurgebied biedt de Rijn extra ruimte voor 7,8 miljoen liter water. Dat ontlast de pegel verder stroomafwaarts.

 

DUISBURG - Regen en smeltwater kolken weer richting de Rijn. Sinds maandagavond zijn de eerste stremmingen in Basel en Maxau aan de Rijn van kracht. Ook op meerdere plaatsen aan de Moezel, de Neckar en de Saar zijn vaarverboden ingegaan, net als aan de Lahn en de bovenloop van de Wezer. Bij Straßburg zijn dinsdagmiddag 600 hectaren uiterwaarden onder water gezet om de volle Rijn wat meer speelruimte te geven.

Sneeuwval
Het grillige weer met sterke sneeuwval en een ommekeer naar lentetemperaturen zorgt voor snelle veranderingen van het waterpeil. De Rijn en zijn zijrivieren waren nog goed gevuld van het hoogwater van begin januari. Aanhoudend regenweer van de afgelopen weken hielden de waterwegen vol. Nu zorgde een rijke sneeuwval in de Alpenregio voor extra watervolumes toen de temperaturen weer naar 10 graden hoog schoten.


Scheepvaart stil
De vloedgolf van de Bovenrijn heeft Maxau bereikt en zal wellicht vandaag nog de Rijn tot Oberwinter stilleggen voor de scheepvaart.


Sluizen openen
Aan de Bovenrijn wil men de sluizen naar de vloedpolders openen zodat het waterpeil sneller daalt. Aan de Neckar moet men op langer aanhoudend hoogwater rekenen, omdat de hele regio totaal doorweekt is door de aanhoudende regen. De bodem kan niets meer opnemen.

Lees ook: Maatregelen tegen verwachte stormvloed
 

Hogere waterstanden
De stremmingen aan de Bovenrijn zullen tot woensdag duren, verwacht de hoogwatercentrale van de deelstaat Baden-Württemberg. Het waterpeil in Keulen – een beruchte flessenhals op de Rijn – stagneert momenteel op 7,22 meter. Men verwacht woensdag hogere waterstanden. Op het moment gaat men niet van stremmingen uit.

 

Lees ook: Weer hoogwatergolf op komst

 

Handig
Overigens wordt er ook handig gebruik gemaakt van het hoge water (zie foto). De schipper van het WSA Keulen maakt gebruik van het hoge waterpeil om de begroeiïng op de dijken weg te trekken. Waar het schip nu ligt, zie je normaliter stenen. Op de achtergrond vaart de waterpolitie langs. 

 

leaderboard