Overslaan en naar de inhoud gaan
sleep
De sleepboot op de foto heeft niets te maken met de onderbetalingskwestie. Foto Havenbedrijf Amsterdam
Raad van State stelt vakbond Nautilus in gelijk

Boetes voor uitbuiting sleepbootbemanning bevestigd

De afdeling Rechtspraak van de Raad van State heeft vandaag een definitieve uitspraak gedaan over onderbetaling aan boord van sleepboten in het Amsterdamse Havengebied. In deze zaak was sprake van ontduiking van de Wet Minimumloon, alweer enige jaren geleden, door een havensleepbedrijf in het Amsterdamse havengebied.

De Inspectie SZW heeft toen handhavend opgetreden en boetes opgelegd. De Raad van State heeft hierover nu als hoogste rechter bepaald dat dit volledig terecht was. Sascha Meijer, vice voorzitter maritieme vakbond Nautilus: "Wij zijn blij met deze uitspraak. Hiermee wordt een halt toegeroepen aan een belangrijke sociale misstand, te weten de ontduiking van de Wet Minimumloon in het havensleepwerk".

Tegen uitbuiting

Met deze uitspraak komt een einde aan een acht jaar durende strijd van Nautilus tegen een misstand bij dit havensleepbedrijf. Nautilus kreeg toen bewijs in handen dat dit bedrijf zijn Filipijnse werknemers ver beneden minimumloon betaalde. Hierdoor verloren andere werknemers in die sector hun baan. Hun concurrent bespaarde namelijk op de loonkosten door te varen met goedkope werknemers.

Maar betaling beneden minimumloon was en is niet toegestaan op sleepboten die worden ingezet in en vanuit het Amsterdamse havengebied. Hiertegen is Nautilus toen in het geweer gekomen.

leaderboard