Overslaan en naar de inhoud gaan
kolk
Koninklijke BLN-Schuttevaer

BLN-Schuttevaer blij dat opgesloten schepen weer varen

 

Brancheorganisatie Koninklijke BLN-Schuttevaer heeft blij gereageerd dat de vastliggende schepen in de haven van Deventer weer varen.

Vandaag heeft de gemeente Deventer het noodschutregime in werking gesteld, om de vijf binnenvaartschepen die sinds 6 augustus in de haven opgesloten lagen, te bevrijden.

Na een maand stilgelegen te hebben, kunnen de schippers hun werkzaamheden weer oppakken. Het scheepvaartverkeer op de IJssel werd tijdens het urenlange schutten tegengehouden, om ongewenste zuiging van rivierwater te voorkomen.

Erik Schultz, vicevoorzitter van de brancheorganisatie, is erg blij voor de binnenvaartondernemers:  “Het was uitermate vervelend voor de betrokken binnenvaartbedrijven dat zij zo lang zonder inkomen opgesloten lagen in de haven. Wij zijn direct nadat bekend werd dat het schutten niet meer mogelijk was onderhandelingen met de gemeente en het waterschap gestart om tot een oplossing te komen”.

Opnieuw Schultz: “Toen dat op korte termijn niet mogelijk was, hebben we ons best gedaan de situatie voor de getroffen ondernemers te verbeteren, zodat zij daar in elk geval kostenvrij konden liggen. Nu aan de acute nood voor de ondernemers een einde komt, zullen we ons buigen over de verdere afwikkeling en ons beraden over de maatregelen die nodig zijn om dit in het vervolg te voorkomen”. 

Oorzaak

Door het lage waterpeil van de IJssel werd het verschil met de waterstand in de haven te groot voor de sluisdeuren en werd de sluis met onmiddellijk ingang niet meer bediend. Hierdoor konden de zes schepen die op dat moment in de haven lagen, deze niet meer verlaten. Doordat er sprake was van onverwachte restcapaciteit voor de sluis, bleek dat er ook bij een waterstand van 1.06 +NAP geschut kon worden. Dit heeft er mede toe geleid dat de schepen eerder dan verwacht bevrijd konden worden.

leaderboard