Overslaan en naar de inhoud gaan
BLN-oproep voor Nationaal Binnenvaart Programma
Voorzitter Dominic Schrijer.

BLN-oproep voor Nationaal Binnenvaart Programma

Nederland en de binnenvaart hebben behoefte aan een ‘Nationaal Binnenvaart Programma’. Dat stelt Dominic Schrijer, voorzitter van brancheorganisatie Koninklijke BLN-Schuttevaer. Op de algemene ledenvergadering van 8 november in Rotterdam Ahoy - wanneer ook minister Van Nieuwenhuizen wordt verwacht - doet Schrijer een voorstel voor zo’n tienjarenplan.

Het gaat om een breed gedragen pakket aan maatregelen, om ervoor te zorgen dat meer lading over water wordt vervoerd: de zogenoemde modal shift. Verwijzend naar het Duitse masterplan voor de sector maakt Schrijer zich sterk voor een tienjarenprogramma met drie cruciale pijlers: beter onderhoud van vaarwegen, de modal shift van weg naar water en verduurzaming van de binnenvaartvloot.

Samenhang

Schrijer: “Die drie onderdelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: zonder een extra geld voor onderhoud is namelijk geen betrouwbare binnenvaart mogelijk; zonder betrouwbare binnenvaart geen modal shift en zonder modal shift niet voldoende opbrengst om te kunnen investeren in nieuwe schone schepen. Ze kunnen niet zonder elkaar en er zal dus gelijktijdig en in onderlinge samenhang aan gewerkt moeten worden”.

leaderboard