Overslaan en naar de inhoud gaan
Rheinauhaven Keulen
Fred Meurs

"Blij dat schippers zich laten horen"

Fred Meurs is een van de initiatiefnemers van een toeteractie voor behoud van de ligplaatsen aan de Rheinauhaven in Keulen. Daarbij roept hij binnenvaartschippers op om via geluidssignalen te laten horen dat ze er zijn bij de bewuste kade in de Duitse plaats. 

"Straks kunnen we nergens meer van of aan boord" - Fred Meurs

“Ik hoorde dat de bolders en de ringen weg werden gehaald, dat we niet meer zouden kunnen vastmaken. Toen ben ik de challenge opgestart om ons te laten horen als binnenvaart. En daar is in een zeer rap tempo gehoor aan gegeven. Het leeft in de binnenvaart”, vertelt Meurs.

Lees ook: Schippers luid toeterend in actie tegen ligplaatsverbod Keulen

Ligplaatsproblematiek
Meurs wil aandacht vragen voor de ligplaatsproblematiek. “Het is nu Keulen, maar het gaat verder. Alles wordt ons ontnomen. We kunnen niet meer vastmaken, onze kinderen ophalen, elkaar aflossen, boodschappen doen, de stad in, een veilige ligplaats houden. Het wordt alleen maar erger, dadelijk kunnen we nergens meer aan of van boord komen”, verwoordt hij de zorgen van veel schippers.

Scheepshoorns
Daarom zijn er nu sinds het weekend van 11 februari scheepshoorns te horen als binnenvaartschepen voorbij varen. De reacties van de schippers zijn positief, van de omwonenden minder: Meurs vertelt dat schepen zijn bekogeld met eieren en tomaten. Dat houdt hen niet tegen om aandacht te blijven vragen: hij is blij dat de schippers zich nu laten horen.

Samen één front
Hij hoopt dat de actie vanuit de schippers helpt om oplossingen te realiseren: alternatieven voor of terugkeer van de huidige ligplaatsen in Keulen. Verenigingen als ASV, BLN en de Duitse medestanders zijn al volop in gesprek met de gemeente en andere partijen. “Het is goed dat wij nu ook dit initiatief vanaf de werkvloer laten zien, zelf ook actie ondernemen”, zegt Meurs. De facebookgroep waar onder andere Meurs in zit, heeft inmiddels alweer bijna 4.000 leden en dat aantal groeit dagelijks. “Qua schippers zitten we er nu helemaal bovenop, we vormen samen een eenheid. Of je nu Frans, Duits, Belgisch of Nederlands bent, of je nu matroos of schipper-eigenaar bent: het maakt niet uit, dit gaat ons allen aan”.

 

leaderboard