Overslaan en naar de inhoud gaan
Twentekanalen.
Panteia, 4shipping en SWIS winnen aanbesteding platform

Blauwe Golf op komst voor betere benutting Twentekanalen

Om het scheepvaartverkeer over de Twentekanalen efficiënter te laten verlopen, ontwikkelen de provincie Overijssel, Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Twente het informatieplatform Blauwe Golf Twentekanalen.


Doel van dit internetplatform voor de binnenvaart is de doorstroming en beladingsgraad van de vrachtschepen op de Twentekanalen te verbeteren en daarmee de waterwegen meer en beter te benutten. Het platform combineert, analyseert en genereert informatie voor verkeersmanagement, levert informatie over beschikbaarheid en gebruik van (haven-)faciliteiten en optimaliseert ladingstromen.


De ontwikkeling van het informatieplatform is deze maand gegund aan een consortium, bestaande uit onderzoeksinstelling Panteia, de startup 4shipping en het IT-bedrijf SWIS. Zij gaan de komende maanden samen met de gebruikers aan de slag om dit platform te realiseren. De beoogde oplevering is oktober 2019. 
Om de gebruikerswensen voor het platform goed in kaart te brengen, houdt het consortium een aantal bijeenkomsten met binnenvaartschippers, daar gevestigde opdrachtgevers van de binnenvaart, havenmeesters, sluismeesters en beleidsambtenaren. Verladers en schippers die graag mee willen doen/denken, kunnen zich aanmelden bij projectleider Jan Snoeij van 4shipping via jan@4shipping.com. 


Markttransparantie
Informatieplatform Blauwe Golf moet in de toekomst een groot aantal functies krijgen: een multimodale routeplanner, een marktplaats voor binnenvaartladingen en binnenvaartschepen, informatie over de verkeersomstandigheden en trajecttijden en een monitoringsfunctie voor het scheepvaartverkeer. 
De kennis en kunde van de partners in het consortium vullen elkaar goed aan. Panteia heeft veel ervaring met het verwerken van nautische data. Het boekingsplatform van 4shipping draagt bij aan markttransparantie en het eenvoudig combineren van transport via de binnenvaart. SWIS ontwikkelt de online applicaties.

 

leaderboard