Overslaan en naar de inhoud gaan
RISICO
Risicobeoordeling van gevaarlijke zones op open dek met bio-methanol als brandstof. De binnenste bollen geven een aanzienlijke kans aan dat er ooit een brandbare stof aanwezig zal zijn. De buitenste bol geeft een zeer uitzonderlijke kans aan. Conoship

‘Bio-methanol meest kostenefficiënte optie voor veerboten met een geringe diepgang’

Uit een studie van het Groningse scheepsontwerpbureau Conoship International blijkt dat bio-methanol op dit moment de meest geschikte én toekomstbestendige brandstof is voor veerboten met een geringe diepgang.

De zaakstudie is uitgevoerd rond het in Nederland gebouwde Duitse Waddenveer Adler Rüm Hart. Door zijn eigenschappen zou bio-methanol bij uitstek geschikt zijn voor een veerboot met een vaste route (van belang bij bunkering) en is het in vergelijking met waterstof direct beschikbaar en bruikbaar.

adler
Waddenferry Adler Rüm Hart (43x11m).

Met bio-methanol worden de emissies grotendeels teruggebracht en - in tegenstelling tot LNG - kan het CO₂-neutraal ingezet worden wanneer het uit een biomassabron (zoals bosbouw) komt of synthetisch is geproduceerd met hernieuwbare energie.

Een veerboot stelt overigens wel hoge eisen met betrekking tot de veiligheidsvoorschriften voor de passagiers. Emissieloos varen, oftewel CO₂-neutraal, biedt eveneens verschillende uitdagingen op het gebied van veiligheid. Het onderzoek is daarom gebaseerd op een bestaand - en daarmee technisch haalbaar - schip.

Ventilatie

De algemene conclusie luidt dat het goed mogelijk is om op bio-methanol te varen, aangezien dit geen bijzonder effect zal hebben op het algemeen ontwerp van een schip. Sommige systemen moeten echter worden aangepast om aan de functionele vereisten van de regelgeving te voldoen. Het sleutelwoord daarbij is ventilatie.

De ontwikkeling van een veerboot op bio-methanol is nieuw, net als het regelgevingsproces. In dit geval werkt Lloyds Register samen met Conoship aan een klasse-assessment voor het ontwerp van een door methanol aangedreven veerboot. 

leaderboard