Overslaan en naar de inhoud gaan
Binnenvaart
Archieffoto

Binnenvaartverladers beschouwen 2020 als verloren jaar

Vanwege de coronacrisis beschouwen Nederlandse binnenvaartverladers 2020 als een verloren jaar. Echt herstel wordt  in 2021 weer verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van Topsector Logistiek onder 25 grote Nederlandse binnenvaartverladers in april en mei 2020.

Lees hier het volledige onderzoek

Toch zijn Nederlandse verladers overwegend positief gestemd over het verloop van de coronacrisis. Noodzakelijke leveringen gaan gewoon door en kunnen blijven plaatsvinden. Geen van de ondervraagde bedrijven verwacht verregaande gevolgen voor het eigen functioneren. “Het wordt uiteindelijk weer business as usual”, zo is de verwachting.

Het goederenvervoer over water is afgenomen door de coronacrisis. Branche-organisaties zoals Koninklijke BLN-SChuttevaer, CBRB en ASV meldden dat de sector vele tientallen miljoenen euro’s per maand verliest vanwege de coronacrisis. De binnenvaart verloor al terrein in het vervoer van minerale brandstoffen, maar door de coronacrisis is dit erger geworden. Het hardst getroffen zijn de automotive industrie, de energiesector, olie- en gasindustrie, de voedingsmiddelenindustrie (zakelijke markt), de textielindustrie en de retailsector. Minder hard getroffen is de bouwsector, met name de grond, weg en waterbouw. Met uitzondering van tankopslagbedrijven zijn er geen andere sectoren, gelieerd aan de binnenvaart, die hebben geprofiteerd.

leaderboard