Overslaan en naar de inhoud gaan
staatje

Binnenvaart raakt steeds verder achterop

 

In het eerste kwartaal van 2018 was de omzet in de Nederlandse transportsector 3,8 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De binnenvaart heeft de omzet echter voor het tweede kwartaal op rij zien dalen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Het wegvervoer, de grootste bedrijfstak in de transportsector, had met een toename van 5,2 procent een groot aandeel in de totale stijging van de omzet. Er werd niet alleen meer vervoerd, ook de gestegen vrachtprijzen droegen bij aan de toename. De opslagbedrijven behaalden de grootste omzetstijging (9,7 procent) en wisten daarmee de groei van vorig kwartaal vast te houden. De luchtvaart en de expediteurs, twee andere belangrijke takken binnen de transport, hebben met stijgingen van respectievelijk 5,3 en 4,6 procent de opgaande lijn van vorig jaar voortgezet.

Hoogwater

De zeevaart wist de omzetstijgingen van voorgaande kwartalen niet voort te zetten. De omzet daalde met ruim 5 procent. Ook de binnenvaarders hebben, evenals in het vierde kwartaal van 2017, de omzet zien dalen. De schippers hebben in het eerste kwartaal te maken gehad met perioden van hoogwater, waardoor ze met aangepaste snelheden moesten varen in verband met golfslag. Er golden zelfs vaarverboden op delen van rivieren. Tezamen met de vrachtprijzen die onder druk stonden, daalde de omzet met bijna 2 procent.

Positief gestemd

De bedrijven in de transportsector zijn overwegend positief gestemd over het komende kwartaal. Bijna 30 procent van de bedrijven denkt dat de omzet zal toenemen; slechts 3 procent voorziet een omzetdaling. Bij de vervoerders over water denkt bijna 24 procent van de ondernemers in het komende kwartaal meer om te zetten. Bijna 72 procent verwacht dat de omzet gelijk blijft.

Een zelfde beeld is te zien bij de personeelssterkte. Bijna een kwart van de bedrijven denkt met meer personeel aan de slag te gaan. De bedrijven in de transportsector zijn in toenemende mate op zoek naar personeel. Aan het eind van het eerste kwartaal waren er 10,6 duizend openstaande vacatures in de transportsector, ruim 3 duizend meer dan een jaar eerder.

leaderboard