Overslaan en naar de inhoud gaan
gyrokompas
Drecteur Mintjes (links) en enkele studenten rondom het geschonken kompas.

Bijzonder gyrokompas voor maritieme academie

Offshore-bedrijf Neptune Energy heeft een bijzonder kompas geschonken aan de Maritieme Academie in Harlingen. Hier volgen honderdvijftig jongeren vanaf 12 jaar een vmbo-beroepsgerichte opleiding waarmee zij uiteindelijk kunnen gaan werken in de zee- of binnenvaart. Het kompas, een zogeheten gyrokompas, moest vervangen worden op één van de platforms van Neptune Energy op de Noordzee en is bijzonder door zijn compacte vorm.

“Een gyrokompas kent, in tegenstelling tot de bekende magnetische kompassen, geen afwijkingen in precisie. Ze worden dan ook gebruikt in de ruimtevaart en zelfs de Spaceshuttle heeft er eentje aan boord. Wij gebruiken het kompas als tankers bij ons F3-B OLT-platform aanmeren om oliecondensaat te laden. Door deze nauwkeurigheid is een veilige olieverlading gegarandeerd. Hierin speelt het gyrokompas een cruciale rol”, vertelt Marco Bakker, Team Lead bij Neptune Energy op de F3-B.

Handzaam

“Wij zijn zeer blij met dit gyrokompas. Zo’n object is voor een school niet mogelijk om aan te schaffen en ze zijn ook doorgaans ook vrij groot. Dit kompas is erg handzaam, zodat we het flexibel in verschillende klassen kunnen inzetten. Natuurlijk leren onze leerlingen al omgaan met dit kompas via simulatie, maar aangezien we een beroepsgerichte opleiding zijn, is het heel mooi dat onze honderdvijftig leerlingen er nu in de praktijk mee kunnen oefenen”, zegt Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen, onderdeel van de Dunamare Onderwijsgroep.

kompas

leaderboard