Overslaan en naar de inhoud gaan
set
Bollène vorige week. Foto ms Mazzel

Bezette Rhônesluizen weer vrijgegeven

Na ingrijpen door de overheid en de directie van CNR, Compagnie Nationale du Rhône, zijn de door stakers geblokkeerde sluizen van Bollène en Vaugris in Zuid-Frankrijk het afgelopen weekend weer (deels) vrijgegeven. De sluizen zijn bijna drie weken bezet geweest, waardoor 47 binnenvaartschepen vast kwamen te zitten.   

Net als in de rest van Frankrijk verzetten de stakers en vakbonden zich tegen de pensioenhervormingen van president Macron. In dit geval gaat het om de werknemers van de CNR, Compagnie Nationale du Rhône. De CNR is een Frans elektriciteitsproductiebedrijf dat voornamelijk hernieuwbare energie levert uit waterkrachtcentrales langs de Rhône, de stuwen dus. Per decreet gelastte de regionale prefectuur dat de schepen een 'minimale doorgang' moet worden verleend. Zaterdagmiddag is Bollène weer in gebruik gesteld, gisteren volgde Vaugris.

De stakers hadden een sterke troef in handen, want de CNR is van groot belang voor het opwekken van de broodnodige energie in Frankrijk via 19 stuwen in de Rhône met bijbehorende elektriciteitscentrales, met een productie van 14,4 miljard TWh per jaar. Om de Rhône geschikt te maken voor stroomopwekking zijn er stuwen geplaatst en kanalen gegraven. Daarmee heeft de CNR ook de verantwoordelijkheid van het beheer van de vaarweg gekregen.

Tags

leaderboard