Overslaan en naar de inhoud gaan
ivr
De inspirerende workshopmiddag werd in stijl afgesloten met een diner in de indrukwekkende Redoute- en Lully-zalen van de Opera Gent. (Foto IVR)

Beroepskwalificaties, opleidingen en vergroening thema’s op IVR-congres

Na anderhalf jaar uitstel als gevolg van de coronapandemie, kon de Europese scheepsregister- en verzekeringskoepel IVR eindelijk weer haar leden ontmoeten op het jaarlijkse congres, dat van 6 tot 8 oktober plaatsvond in Gent.

IVR-voorzitter Dr. Philippe Grulois, mocht circa 200 deelnemers verwelkomen, afkomstig uit zeven verschillende landen. Het congres startte met de vergaderingen van de schadepreventiecommissie en het dagelijks bestuur op woensdagmiddag en de vergaderingen van de juridische commissie en de raad van beheer en adviescommissie op donderdagochtend.

Op donderdagmiddag werden de IVR leden bij het Monasterium PoortAckere verwelkomd met een lunch en aansluitende workshop. Het thema van de workshop dit jaar was ‘New Professional Qualifications’ en werd geopend door keynote-speaker en illusionist Jan Reinder. Met hulp van een aantal vrijwilligers uit het publiek legde hij op creatieve wijze de denkprocessen en -patronen van mensen bloot, wat weer goed aansloot op het thema van de dag.

Kwalificaties

Daarop volgden vier presentaties van professionals uit verschillende werkvelden, waarbij de toepasbaarheid van beroepskwalificaties in de binnenvaartsector aan bod kwam. De eerste presentatie werd gehouden door prof. dr. Wouter Verheyen van de Universiteit van Antwerpen, die vertelde over AUTOBarge, een PhD-onderzoeksproject dat mogelijkheden rondom autonoom varen onderzoekt en waarbij IVR een partner is.

Tije Vos en Kimberly Stolk van VSTEP Simulation verzorgden een presentatie over simulatietechniek in de scheepvaartonderwijs en -training en de voordelen hiervan. Jan Smallegange van het STC kwam aansluitend daarop met een presentatie over het Competing-project over het standaardiseren van competentiegericht onderwijs en training in de binnenvaartsector. Tot slot werd de laatste presentatie gegeven door Shaun White van het Current Direct-project, wat gaat over het gebruik van duurzame energie in de scheepvaart, met name verwisselbare batterijcontainers die voor een schone en duurzame binnenvaart zorgen.

De workshop werd gepresenteerd door Jörg Rusche, administrateur bij de Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), waar hij een focus heeft op de beroepskwalificaties en bemanningsvereisten van de binnenvaart.

Ledenvergadering

De derde en laatste dag van het congres startte met de Algemene Ledenvergadering in het Marriott Hotel. De vergadering werd geopend door een inleidende presentatie van Daan Schalck, CEO van North Sea Port. Hij deelde de huidige ontwikkelingen, uitdagingen en strategie van North Sea Port en benadrukte het belang van de binnenvaartsector, gezien de centrale ligging in het West-Europese vaarwegennetwerk, wat deze haven tot een belangrijke draaischijf voor de Europese binnenvaart maakt.

Algemeen Secretaris Frouwke-Klootwijk de Vries blikte terug op de activiteiten en bijzonderheden van IVR van het afgelopen jaar. Hierbij kwamen onder andere de samenwerking met internationale organisaties en instellingen aan bod zoals de CCR en de Europese Commissie, de strategie en taken van IVR, de schependatabase en de grotere focus op emissie en klimaatverandering, en de modernisering van de zichtbaarheid en communicatie van IVR.

Tot slot werd bekendgemaakt dat het congres volgend jaar zal plaatsvinden in Zagreb (Kroatië), te weten op 2 en 3 juni 2022. Alle voordrachten, presentaties en foto’s uit Gent zijn binnenkort te vinden op www.ivr-eu.com

Tags

leaderboard