Overslaan en naar de inhoud gaan
Bemanning onwel door giftige lading
Het verlaten verdachte 'gifschip' bij Vreeswijk. Foto ASV

Bemanning doodziek door giftige lading

Nadat dinsdagavond binnenvaartschepen in Amsterdam uit een zeeboot sunpellets hadden geladen, is de bemanning van ten minste één schip onwel geworden - zo heeft schippersbond ASV afgelopen vrijdagmiddag bekendgemaakt. In het ruim is 15 ppm fosfine (rattengif) gemeten bij een lading, waar dit maar 0,2 ppm zou mogen zijn.

Het betrokken schippersechtpaar en overige bemanning heeft hier heel wat uren in rondgelopen en diversen zijn hierdoor in het ziekenhuis terecht gekomen met vermoedelijk ernstige gevolgen. Er was ook een hondje aan boord.

De mensen zijn woensdag van het schip gehaald door de brandweer en hebben hartklachten. Enkelen zijn op de IC terecht gekomen en één persoon - naar verluidt de schippersvrouw - wordt in coma gehouden. De familie is erbij groepen, meldt RTV Utrecht.

Ongedierte

Fosfine is een gas dat in de zeevaart wordt gebruikt om de lading tegen ongedierte te beschermen. Gewoonlijk wordt de lading voldoende gelucht alvorens het op binnenvaartschepen wordt overgeladen, maar dat zou hier niet zijn gebeurd.

In totaal zouden dertien binnenvaartschepen - via coöperatie NPRC - met de verdachte lading zonnebloem-veevoer te maken hebben gehad. Zeker vijf schepen zijn tijdelijk stilgelegd. Vrijdagmiddag lag het op last van de brandweer verlaten binnenschip - voorzien van gifvlaggen – aan de den (foto) buiten Vreeswijk.

leaderboard