Overslaan en naar de inhoud gaan
Haven Antwerpen

Belgische wet-Major over havenarbeid onder Europees vuur

In een donderdag uitgebracht advies van de advocaat-generaal van het EU-Hof van Justitie in Luxemburg over de al vele jaren onwettelijke deal, die de vakbonden op straffe van stakingen hebben afgedwongen van de werkgevers in de haven om havenarbeid alleen te laten verrichten door een uitverkoren groep van door de bonden erkende arbeiders, wordt het einde van deze regeling voorgesteld.

JAN SCHILS

Gezien het feit dat deze wet-Major haaks staat op de EU-regelgeving is het vrijwel zeker dat het Hof deze typisch Belgische regeling, waarbij de vakbonden bepalen wie, waar en wanneer havenarbeid mag verrichten, zal vernietigen. Verschillende logistieke bedrijven in de haven, waaronder de Katoen Natie, hebben zich steeds verzet tegen deze bevoordeling van een groep dokwerkers.

Het gaat hier over de zogeheten wet-Major, die in strijd blijkt met de EU-regels over het vrij verkeer van mensen en goederen. De havenarbeiders (dokwerkers) hebben uiteraard allemaal een partijkaart van een vakbond. Meestal van de socialistische vakbond, maar ook van de christelijke en liberale bond. Het Europese Hof volgt meestal de redenering van zijn advocaat-generaal en velt over enkele maanden tot een jaar in deze zaak een vonnis waartegen geen beroep meer mogelijk is.

leaderboard