Overslaan en naar de inhoud gaan
pierre
De consul-generaal speldt de onderscheiding op bij Pierre Verberght. Foto Jan Schils

Belgische cartograaf Pierre Verberght Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De Belgische cartograaf en binnenvaartkenner Pierre Verberght is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

De Nederlandse consul-generaal in Antwerpen, Bert van der Lingen, speldde Verberght (80) - die van tevoren niet op de hoogte was gebracht - de hoge koninklijke onderscheiding vanochtend op, in diens ambtswoning in het Antwerpse stadsdeel Wilrijk.

 

JAN SCHILS

 

Dit gebeurde in het bijzijn van Verberghts echtgenote (“Zonder wie dit onmogelijk zou zijn geweest”, aldus de nieuwe ridder), en van vrienden en collega’s uit de binnenvaart. “Ik ben totaal verrast. Dit heb ik nooit vermoed”, zo reageerde Verberght.

 

Van der Lingen noemde het bijzonder dat Verberght vanaf de opening van het Rijn-Main-Donau kanaal in 1992, vlak na het optrekken van het IJzeren Gordijn in Midden-Europa, behoorde tot de eerste West-Europese schippers, die de nieuwe vaarweg met hun schip verkenden.

“Sinds die tijd heeft u zich geheel belangeloos al decennia lang ingespannen voor het in kaart brengen van de Donau en het steun verlenen aan uw collega’s, die problemen ondervonden op voornamelijk de benedenloop van de Donau. U heeft meermaals als volleerd en onbezoldigd diplomaat onderhandeld met lokale autoriteiten om hen uit de brand te helpen”, aldus Van der Lingen.

 

Persoonlijk ingetekend

De consul-generaal herinnerde eraan dat Verberght  eigenhandig betrouwbare navigatiekaarten vervaardigde van de 2500 km lange Donau-vaarwegen inclusief de parallelle vaarwegen in de Delta om deze vervolgens vele jaren lang te actualiseren. Van der Lingen: “U heeft elk stukje Donau op ongeveer 300 kaarten persoonlijk ingetekend op bakens, ondiepe plekken, vaargeulen enzovoorts. In totaal heef u daarvoor 44 reizen gemaakt, 2 miljoen kilometers afgelegd en – naar ik heb begrepen – 6 auto’s versleten”.

 

Verdiend

Om te benadrukken dat Verberght deze hoge koninklijke onderscheiding dubbel en dwars heeft verdiend, besloot de consul-generaal zijn toespraak met de opmerking dat “u als  lid van de vereniging De Binnenvaart met 3200 leden bij diverse gelegenheden uw grote kennis inbrengt over de binnenvaart, vaarwegen, regel en wetgeving in verschillende landen. Vrienden en collega’s die over u schrijven doen dit zonder uitzondering met grote bewondering voor uw onbaatzuchtige inzet en dat zowel in uw boeken, maar ook in het praktisch bijstaan van gestrande schippers”.

leaderboard