Overslaan en naar de inhoud gaan
Plasticvervuiling.

Belgische baggergroep DEME gaat plastic ‘vangen’ in Schelde

De Belgische baggergroep DEME is van plan om plastic te gaan verzamelen in de rivier de Schelde in Temse, hetgeen onder andere de binnenvaart en meer in het algemeen het milieu ten goede komt. Dat heeft de nieuwe ceo van de baggergroep Luc Vandenbulcke bekendgemaakt. DEME voert wereldwijd waterbouwkundige werken uit, waaronder ook de bouw van windmolenparken op zee.

JAN SCHILS

Volgens Vandenbulcke heeft de baggergroep inmiddels bij de Vlaamse overheid een aanvraag ingediend om plastic te recyclen aan de Scheldebrug in Temse. Het is de bedoeling om het daar ronddrijvende plastic met onbemande bootjes te verzamelen. Wanneer het project slaagt, kan dat het sein zijn om op meer plaatsen in Vlaanderen (en Wallonië) plastic in de binnenwateren te gaan opruimen.

De topbaas van DEME zegt in een interview met de Vlaamse krant De Tijd, dat hij er de voorkeur aan geeft om plastic te verzamelen op plaatsen waar het gemakkelijk is zoals in rivieren, kanalen en overstromingsgebieden. Ook Afrikaanse baaien, waar door stortregens tonnen plastic naar beneden stromen of kusten, waar tonnen plastic met bulldozers in zee worden gedumpt, zijn daar uitermate geschikt voor. Volgens Vandenbulcke was er twee jaar geleden helemaal geen draagvlak om het probleem van de plasticoverlast aan te pakken. Dat dit nu wel het geval is, is te danken aan de jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat met zijn cleaning operatie midden op de oceaan, meent de DEME-topman.

Wanneer DEME met het vangen van plastic zal kunnen beginnen in Temse, hangt dus af van de snelheid waarmee de overheid haar goedkeuring daaraan verleent. Omdat verschillende Vlaamse ministers daarin hun zegje hebben, zullen verschillende Vlaamse administraties (milieu, mobiliteit en economie) betrokken zijn bij de vergunningen die DEME nodig heeft. Dat kan al gauw twee jaar of meer duren.

 

leaderboard