Overslaan en naar de inhoud gaan
breur
De genomineerde materiaalwetenschapper Rik Breur.

Bedenker ‘stekelhuid’ voor schepen kanshebber Europese uitvindersprijs

De Nederlandse materiaalwetenschapper Rik Breur is genomineerd voor de European Inventor Award 2019. Breur is een van de drie finalisten in de categorie mkb.

Zijn uitvinding van zelfklevend antifouling-tapijt voorkomt aangroei op schepen van zeeorganismen zoals algen, zeepokken en mosselschelpen - zonder dat daarbij schadelijke en zeewatervervuilende chemicaliën worden gebruikt.

 “Geïnspireerd door de natuur heeft Breur op het raakvlak van materiaalwetenschappen en biologie een nieuwe oplossing voor een oud probleem gevonden, dat zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt”, aldus EOB-voorzitter António Campinos bij de bekendmaking in München van de genomineerden.

De winnaars van de jaarlijkse EOB-innovatieprijs worden op 20 juni tijdens een ceremonie in Wenen bekendgemaakt. Breurs plaktapijt – een stekelhuid - bespaart reders en eigenaren van vaste bouwwerken op zee, zoals windparken en olieplatforms, dure schoonmaakoperaties en leidt tot efficiënter brandstofverbruik op schepen.

Voortdurende aangroei van zeeorganismen veroorzaakt weerstand en leidt tot 10 tot 40 procent hoger brandstofverbruik op schepen. Dat kost de scheepvaart wereldwijd jaarlijks zo’n 20 miljard euro extra.

leaderboard