Overslaan en naar de inhoud gaan
ramspol
De opgeblazen balgstuw van Ramspol. Archieffoto Rijkwaterstaat

Balgstuw Ramspol gestremd voor inspectie

 

Rijkswaterstaat inspecteert van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september 2020 de noordelijke balg van de stormvloedkering Ramspol. Deze hele periode is de scheepvaart gestremd. Er is een omleidingsroute ingesteld, via het Zwolle -IJsselkanaal en de Spooldersluis. De sluis krijgt een 24-uurs-bediening.

De Ramsgeul Noord en Zuid worden niet gestremd. Deze is echter alleen toegankelijk voor de recreatievaart en niet te gebruiken voor de beroepsscheepvaart. Bij de inspectie aan de binnenzijde van de balg wordt gebruik gemaakt van een drone om nauwkeurig de conditie van het balgdoek in kaart te brengen.

De inspectie is nodig om schade tijdig te ontdekken en zo nodig te repareren. Daarnaast worden ook alle veiligheidssystemen getest. De inzet van een drone bij inspecties heeft veel voordelen. Het is veel minder arbeidsintensief en de beelden van de drone geven een beter en helderder beeld van de schades en reparaties. Daarnaast zijn de beelden achteraf nauwkeurig te bekijken en te vergelijken met voorgaande inspecties.

Vanwege de geldende coronamaatregelen is het dit jaar helaas niet mogelijk publiek buiten uitleg te geven over de stormvloedkering Ramspol. We kunnen de anderhalvemeter-richtlijn van het RIVM niet waarborgen. Ook het bedieningsgebouw is niet toegankelijk. Wil je weten hoe de sluiting van de kering in z’n werk gaat? Bekijk de video over de werking van de stormvloedkering.

Unieke dam

De stormvloedkering Ramspol is een unieke opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Het is de enige balgstuw ter wereld die als stormvloedkering werkt. De totale kering bestaat uit 3 balgen van een zwaar en zeer sterk rubberdoek, dat opgeblazen een barrière van 10 m hoog en 240 m lang vormt. Voor het type balgstuw is gekozen omdat men anders zo’n 115 km aan dijken moest ophogen. De kering is een stuk goedkoper én veiliger.

leaderboard