Overslaan en naar de inhoud gaan
zwerver
De Zwerver als B&B in de haven van Naarden. Tekst en foto’s Cisca de Ruiter, Museumwerf Vreeswijk

Atelierschip De Zwerver wijkt uit naar Vreeswijk

Het klassieke woon- en atelierschip De Zwerver arriveert op zaterdag 30 oktober voor een grote onderhoudsbeurt bij de Museumwerf Vreeswijk. De woonark van wijlen kunstenaar Nieuwenkamp (1874-1950) zou eerst in haar oorspronkelijke thuishaven Edam een werfbeurt krijgen, maar dat werd afgeblazen uit vrees voor schade aan het interieur.

De in 1900 gebouwde Zwerver werd door de Edamse bevolking met groot enthousiasme ontvangen. Er vonden rondleidingen plaats en een lezing over Nieuwenkamp, diens Edamse werkzame jaren en het kenmerkende schip.inte

Naarmate de Edamse werfbaas De Zwerver beter leerde kennen, groeide bij hem de twijfel over de veiligheid van het schip op zijn helling. Omdat hij bang was het kwetsbare interieur te beschadigen, blies hij de werfbeurt te elfder ure af.

Helling

De Museumwerf is blij met de komst van dit legendarische schip met het bijzondere, originele oudhollandse interieur en wil het publiek ervan laten meegenieten. Eerder aangekondigde rondleidingen gaan echter door tijdgebrek niet door. Op 1 november wordt het schip op de helling getrokken.

leaderboard