Overslaan en naar de inhoud gaan
Kanaleneiland
De avond valt aan de Rooseveltlaan, Kanaleneiland-West. Foto Wikipedia

ASV wil veiliger ligplaatsen bij Kanaleneiland

Schippersbond ASV maant Rijkswaterstaat tot actie vanwege vermeende onveiligheid van de ligplaatsen bij Kanaleneiland in Utrecht. Deze plek aan het Amsterdam-Rijnkanaal is volgens sommige schippers ‘te onveilig om van boord te gaan’.

Grofweg worden er door de bond - mede namens de Undine 2 - twee oorzaken aangedragen die de onveiligheid veroorzaken: het grote aantal inbraken op binnenvaartschepen en de hoge snelheid waarmee volgeladen grote schepen voorbij varen.

“Mij is het laatste jaar opgevallen dat er weer meer inbraken zijn aan boord van de schepen die hier liggen. Zo is vorige week nog ingebroken op de Undine 3 en vorig jaar nog lag hier een schip waarvan de meubels zelfs zijn gejat en nog erger zelfs alle documenten die bij het schip horen”, zo meldt de schipper via de bond.

En: “Ik zie dat hier aan de kade geen enkele vorm van veiligheidsvoorziening voor ons is te vinden. Is het een idee voor ASV om eens te kijken naar maatregelen, zoals camera's die in verbinding staan met de meldkamer bijvoorbeeld? Het moet niet zo zijn dat hier geen enkele schipper zijn schip niet meer achter durft te laten om een weekend naar huis te kunnen. Zelfs wij zijn dit weekend maar aan boord gebleven.”

Ongeremde wijk

Uit de reacties van collega-schippers concludeert de ASV dat het daar inderdaad onveilig is: “Daarom wordt deze plaats ook niet ten volle door schippers benut”. ASV is in 2014 bij enkele besprekingen in een clubgebouw op Kanaleneiland geweest. Er is toen een verscherpte controle ingesteld. Maar: “Het blijft daar een ongeremde wijk, in alle opzichten.” Een andere reactie: “Er is veel geld gestoken om de kade op te knappen, maar zolang er geen veiligheid wordt geboden, gaan wij er absoluut niet liggen. Zonde van het overheidsgeld.”

Een andere reactie: “Ja helaas, verder een mooie ligplaats. Auto kan je er prima afzetten, een supermarkt redelijk in de buurt en andere winkels. En tot slot: “Gewoon een hek plaatsen. Meter of zeven vanaf de waterkant, over de hele lengte. En aan beide uitgangen een op afstand bedienbare poort maken die geopend wordt door bijvoorbeeld post Wijk. Geen code, want daar komen ze ook achter. Diverse camera's en beetje meer verlichting. Lijkt mij een goed plan. Slechter wordt het er nooit op.”

leaderboard

SPECIAL

Visserij