Overslaan en naar de inhoud gaan
Minister Van Nieuwenhuizen

ASV vraagt minister naar voortgang CCR-eisen 

ASV heeft de directeur-generaal luchtvaart en maritieme zaken gevraagd naar de stand van zaken rondom onder meer de CCR-eisen voor binnenvaartschepen en het tegengaan van de omgekeerde modal shift. De vereniging wil onder meer weten of er al contact is geweest met andere politici in het buitenland omtrent de positie van kleine binnenvaartschepen als het gaat om de CCR-eisen. 

Volgens ASV is nu binnen de CCR/CESNI nog niet aangedrongen op een evaluatie van de gevolgen van de CCR-eisen. Volgens ASV kunnen kleine schepen niet voldoen aan die eisen. 

ASV heeft in juli afspraken gemaakt met de minister naar aanleiding van een brandbrief die eerder naar de minister is gestuurd. Het aankaarten van de problematiek bij collega’s in het buitenland was volgens ASV een van de afspraken. 

Een andere afspraak was om te kijken naar een zogeheten hardheidsclausule en daar een concrete casus voor te ontwikkelen, zodat bekeken kon worden waar de knelpunten in de procedure zitten en hoe deze aangepast kan worden. Volgens ASV wordt er nu ingezet op een meerjarentraject, met volgens ASV liefst honderden schepen die zo’n clausule zouden moeten aanvragen vóór er aanpassingen zouden zijn. Er zou nu ook nog geen duidelijkheid zijn over hoe schippers beroep zouden kunnen doen op deze clausule als het bijvoorbeeld financieel of technisch niet haalbaar is om aan de eisen te voldoen. 

Voor zover bekend heeft de minister nog niet gereageerd op de vragen van de schippersvereniging. 

leaderboard